Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

5 dolog, amit mindig ellenőrizz, ha babaruhát vásárolsz

5 dolog, amit mindig ellenőrizz, ha babaruhát vásárolsz

A babaruha-vásárlás egy kellemes, élvezetes része a babavárásnak. Közben a legtöbb kismama nem is gondol rá, mennyi mindenre érdemes odafigyelni, hogy lehetőleg minden szempontból a legideálisabb ruhácskát, babakelengyét sikerüljön kiválasztani.

Ha a ruha nem megfelelő anyagokból készült, akkor kényelmetlen, bőrirritációt okozhat, szúrja, dörzsölheti a kicsit. Te meg keresheted a folyamatos sírás okát. Ezúttal összegyűjtöttem neked 5 fontos szempontot, amit mindenképpen érdemes szem előtt tartanod, ha babaruhát vásárolsz

 

 

Korábban szót ejtettünk már a szülési csomag összeállításáról, illetve egy babakelengye listát is készítettünk Nektek. Most lássuk

Mire figyelj, ha babaruhát választasz

 1. Válassz megfelelő méretet
  A kicsi születéséig nem lehet tudni, hogy pontosan mekkora méretű babaruhákra lesz majd szüksége. Ráadásul a kisbabák nagyon gyorsan nőnek, akár néhány hét alatt is kinőhetnek egy ruhát. Inkább válassz számára nagyobb méretet, amiben kényelmesen tud mozogni, nem szorítja a kis lábát és kezét.
  Itt még többet olvashatsz arról, hogy mekkora babaruhát érdemes venni.

Ezek az antiallergén, organikus kis ruhácskák valóban nem olcsók, de már egyetlen darabbal is rengeteget tehetsz kisbabád egészségéért. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy rengeteg ruhát vásárolnak, amiből aztán a baba a felét nem is fogja viselni. Ezeket aztán mind mosni, elpakolni, továbbadni, stb csak egy csomó időrabló macera. Hidd el a kevesebb valóban több! Inkább kevesebbet, de kiváló minőségűt, egészségeset válassz a Kicsinek!

Ha mérettáblázatra van szükséged, itt találsz egyet.

 1. Keresd a minőségi, biopamutból készült allergénmentes ruhákat
  Az újszülötteknek nagyon érzékeny a bőrük. Nincsenek hozzászokva a durva anyagokhoz, az irritáló hatású vegyszerekhez vagy a ruhákat díszítő kiálló, dörzsölő felületekhez. Tudtad, hogy a babaruhák mennyi és milyen kemikáliát tartalmaznak, melyek a bőrükön keresztül felszívódva egy sor betegséget, allergiát, sőt akár rákot is okozhatnak? Itt olvashatsz erről bővebben.
  Válassz számára finom, biopamutból készült ruhácskát, amelyek káros anyagoktól mentesen termesztettek, gyártottak és színeztek. Ezek a puha, természetazonos anyagok garantáltan nem tartalmaznak egészségre káros vegyszereket. De vigyázz! Sok nagy márka sajnos biopamutként, organikus pamutként tünteti fel a babaruháit, melyeknek nem csak a biopamuthoz, de sok esetben még a pamuthoz sincs sok köze! Ha GOTS logót látsz a ruhán, abban megbízhatsz, a többi sajnos csak marketingfogás! (Az Oeko-Tex még egy tanúsítvány, amely esetében "csak" a megengedett mértékben tartalmaz káros anyagokat egy ruha vagy textília - de ez semmiképpen nem bio vagy organikus minősítés!) Ne hagy Magad megtéveszteni!
  Kerüld a túl harsány, túl színes, túl élénk ruhákat, hiszen minél sötétebb egy szín, annál több vegyületre volt szükség a gyártás során.
  Figyelj a kiálló díszítésekre is, ezek is irritálhatják a kicsi bőrét. Sokan még a címkéket is kivágják a ruhákból, mert egyes babák erre is érzékenyen reagálnak.

 1. Ellenőrizd, hogy mennyire könnyű vagy nehéz felvenni a ruhát
  Sokan nem gondolnak rá, de a babáknak a testükhöz képest nagyobb a fejük, ami megnehezíti az öltöztetésüket. Ezt csak fokozza, hogy a babák sem szeretnek öltözködni, mert közben kevesebb lehetőségük van nézelődni. Így a nem megfelelő ruhácskákkal igazán kellemetlen és sírós lehet az öltöztetés.
  Válassz ún. csónaknyakú vagy békanyakú body-kat, amelyekbe kényelmesen bele lehet bújtatni a kicsi fejét. Szerezz be néhány puha, patentos rugdalózót, amiben tud mozogni, és kerüld azokat a darabokat, amelyeket folyton be kell tűrni, fel kell hajtani, vissza kell húzni. Neked is macera és a kicsit is zavarni fogja.

   
 2. Keress olyan ruhákat, amiben könnyű pelenkázni a babát
  Egy újszülöttet naponta akár 5-8x is át kell pelenkázni, ezért nagyon fontos, hogy a ruha ne nehezítse ezt meg. Bármennyire is csinosan áll egy babán a farmernadrág, a kemény anyag biztosan nem kényelmes neki, és a kezes-lábasokkal is vigyázni kell.
  Szerezz be néhány puha, ujjatlan rugdalózót, amelyek lába között patentok segítik a pelenkacserét. Válassz alul patentos body-kat, amelyekből nem csúszik ki a kicsi dereka és a pelenkacsere is játszi könnyedséggel megoldható.

 1. Kerüld a design babaruhákat
  A divat bizony a babaruhák piacára is begyűrűzött, a tervezők pedig úgy alkotják meg a ruhácskákat, hogy minél nehezebb legyen nekik ellenállni. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a kicsi nagyon gyorsan nő majd és az első időszakot főleg alvással fogja tölteni. Ezért inkább az ehhez alkalmasabb ruhácskákat részesítsd előnyben.

        +   Biztonsági jó tanácsok babaruha vásárláshoz

 • Többször előfordult már, hogy babaruhákat hívtak vissza a biztonsági előírások be nem tartása miatt. Ha biztosra szeretnél menni, válassz biztonságos, egészségre garantáltan nem káros biopamutból készült babaruhákat.
 • A kisbabák fokozottan ki vannak téve a fulladásveszélynek, ezért kiemelten figyelj arra, hogy ne legyen semmilyen alkatrész a ruhán, ami fulladást okozhat (gombok, virágok, rátétek stb.)
 • Figyelj, hogy a nyaka és a dereka körül ne legyen semmilyen húzható elem, ami fulladásveszélyes lehet, ha esetleg beakad valahova.
 • Az első néhány hónapban kerüld a nyakláncot, nyakkendőt, tüllöket, hímzéseket. Ezek szintén fulladásveszélyesek lehetnek és irritálhatják a baba bőrét.
 • Az új ruhákat a szép színük és színtartósságuk miatt vegyszerekkel kezelik. A biopamutból készült ruhákat ez a veszély nem fenyegeti. Használat előtt mindenképpen mosd ki a kicsi új ruháit.
 • Ellenőrizd, hogy nincsenek-e kiálló cérnák, szálak a ruhán, amibe a baba beleakadhat.

Nézd meg a legújabb biztonságos, egészséges biopamut babaruha kollekciót itt »

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!