Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vigyázat! Veszélyes vegyszerek a babaruhákban!

Bokor Zsófi - NaturAnyu
Vigyázat! Veszélyes vegyszerek a babaruhákban!

 

A bőr pórusain keresztül könnyedén felszívódhatnak a cikkben felsorolt káros anyagok, és akár a véráramba is bejuthatnak. A csecsemők, babák, gyerekek bőre még sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké, így ők még jobban ki vannak téve ennek a veszélynek.

Sok esetben ekcéma, pelenkakiütés, allergia vagy egyéb bőrirrítáció jelentkezik. Egy lehetséges megoldás a problémára: a biopamut ruhák viselete.

 

De hogyan kerülnek vegyszerek az újszülött ruha szálai közé?

Holott a gyapottermesztés a világ teljes mezőgazdaságának mindössze 2,5%-át teszi ki, a világ összes növényvédő- és rovarirtó vegyszeréből 25%-ot a hagyományos gyapottermesztés használ fel. Ezek között vannak - az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint - a legveszélyesebbnek ítélt méreganyagok: a cianid, a dikofol, a propargit, a trifluarin – amelyek önmagukban is rákkeltő hatásúak.

A pamut anyag feldolgozása során is rengeteg kémiai anyaggal kezelik a készülő babaruhákat: égésgátlók, maró festékanyagok, nehézfémek, folt- és víztaszító anyagok, cserzőanyagok, vasaláskönnyítők, formaldehid. Ezek a vegyszerek nemcsak irritálhatják a baba bőrét, szemét, orrát és a torkát, ekcémát, pelenkakiütést okozhatnak, de összefüggésben állnak a depresszióval, a leukémiával és a rákkal. A formaldehid idegméreg és rákkeltő anyag.

Legveszélyesebb vegyi anyagok a baba-, gyermek- és felnőttruhákban

Formaldehid

Az eredetileg holttestek tartósítására használt formaldehidet a kozmetikai és a ruhaipar is előszeretettel használja tartósítószerként. A textilipar folttaszító anyagnak használja, illetve azért kezelik vele a ruhaneműt, hogy az nem menjen össze mosáskor. Sajnálatos ugyanakkor, hogy míg a kozmetikumokban legalább fel van tüntetve a jelenléte, a ruhákról hiányzik a biztonsági figyelmeztetés. Közismert, hogy rákot okozhat, és asztmás rohamok kialakulásához vezethet. Irritálja a szemet, az orrot, a torkot, zihálást, nehézlégzést, köhögést, fáradtságot, bőrkiütést és súlyos allergiás reakciókat okozhat.

Polibromozott difenil-éterek (PBDE)

A PBDE-k vagy a polibromozott difenil-éterek olyan idegmérgek, amelyeket égésgátló anyagként használnak fogyasztói termékekben, beleértve a gyermekruházatot. Veszélyei: a kutatási eredmények pajzsmirigy-zavarokat, memória- és tanulási problémákat, késleltetett mentális és fizikai fejlődést, alacsonyabb IQ-t, fejlett pubertást és csökkent fertilitást mutattak.

Antimon

Az antimont katalizátorként használják a poliészter előállításában. Ezenkívül tűzgátló anyagként használják a pizsamákban, hálóruházatban. Magasabb koncentrációban a méreg arzénként viselkedhet. Amit okozhat: depresszió, hányás, szédülés, vese és májkárosodás. Egyik vegyülete, az antimon-trioxid szintén rákkeltő hatású.

Nonilfenol etoxilátok (NPE)

A textilipar a festés utáni mosáshoz használja. A nonilfenol etoxilátok nonilfenolokká, veszélyes toxinokká alakulnak, amelyeknek hormonháztartás-romboló hatása utánozza a női hormonok működését, megváltoztatja a szexuális fejlődést és a reproduktív rendszer működését is befolyásolja. A toxin jelenléte alacsony mennyiségben is nagyon veszélyes az egészségre, ezért is korlátozzák a használatát Európában. Viszont a keleti országokban nem ennyire szigorúak a környezetvédelmi szabályozások.

Poli-fluorozott vegyi anyagok (PFC)

Ezeket a textíliák víztaszítóvá tételére használják. A PFC-k tehát elsősorban felsőruházatban, például esőkabátokban és cipőkben találhatók. De megtalálhatóak például a vízálló matracvédőkben is. A veszélyei: a PFC-k rákos és vesebetegségekhez kötődnek.

Organotinok

Ezeket biocidekként használják, hogy elkerüljék a pamut ruházat sérülését, illetve általában azért használatosak, hogy antibakteriálissá tegyék, és hogy elnyeljék az izzadságszagot. Az organotinok és az elhízás között kapcsolatot vélnek felfedezni, illetve immuntoxikus hatása van, továbbá az endokrin (hormon) rendszer zavaraihoz vezethet.

Rovarölő- és növényvédőszerek (Peszticidek, inszekticidek)

A gyapot kártevői igen hamar, akár 5-6 év alatt ellenállóvá válnak egy-egy rovarölő szerre, ezért az ágazat egyre mérgezőbb és mérgezőbb vegyszereket vet be ellenük, amelyek káros hatással vannak a humán idegrendszerre Veszélyeik: zavarja az egészséges fejlődést, ami viselkedési problémákhoz és alacsonyabb kognitív funkcióhoz vezethet. Ezek a toxinok szintén az endokrin rendszert károsító anyagok. Rákkeltő anyagként osztályozzák ezeket, és elismerik, hogy összefüggésben vannak a Parkinson-kór kockázatát növelő neurológiai rendellenességekkel.

Ftalátok

Az eredetileg műanyagok rugalmasságának és ellenállóképességének növelésére használt ftalátok nagy részét a gyerekjátékokban és a gyermekápolási cikkekben már betiltották, de a ruhaiparban egyre nagyobb mennyiségben fordulnak elő. Ftalátok jelenlétére gyanakodhatsz a tipikusan műanyagszagú ruhák esetében. A ftalátok egyébként hormonzavarokat, születési rendellenességeket, mellrákot, meddőséget okozhatnak, de egyre inkább kapcsolatba hozzák a májrákkal, cukorbetegséggel és az autizmussal is.

Kisfiú macival háttal a természetben

Szintetikus színezékek

Egy-egy szintetikus festékanyag számos vegyi anyag keveréke, beleértve a formaldehidet és a nehézfémeket. Veszélyei: a rákkeltő és a nehézfém részecskék közismert idegmérgek.

Sajnos ezek az anyagok olyan mélyen megülnek a szálak között, hogy a többszöri mosás sem feltétlenül távolítja el a ruhákból a vegyszereket, sőt, a többi ruhával összemosva, még azokba is jut belőlük. A legjobb megoldás mind a környezetnek, mind a családod egészségének, ha GOTS tanúsított (erről bővebben itt olvashatsz) biopamut ruhákat viseltek, melyek pár bababoltban szerencsére már itthon is elérhetők, így nem kell aggódnod a baba vagy a gyermek ruhájában rejtőzködő kemikáliák miatt. Ezek a ruhák káros vegyi anyagoktól mentes alapanyagokból és vegyszermentes módon készülnek. Biztos lehetsz benne, hogy ezekben:

  • NINCSenek káros színezékek
  • NINCSenek növényvédő szerek
  • NINCSenek ftalátok
  • NINCSen formaldehid
  • NINCSenek tűzgátló anyagok
  • NINCS semmiféle egészségre ártalmas anyag!

FONTOS! Sajnos sok ruházati gyártó hamisan biopamutként tűnteti fel a termékeit, megtévesztve ezzel a vásárlókat! Mindig keresd a minősítést is, ha egy biopamut vagy organikus pamut feliratot látsz. A GOTS minősítés garancia arra, hogy valóban organikus pamut ruhával van dolgod.

Szeretnél elsőként értesülni a vegyszermentes, GOTS minősített, organikus babaruhákról? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!