Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mekkora babaruhát vegyek?

Bokor Zsófi - NaturAnyu
Mekkora babaruhát vegyek?

 

A babakelengye-vásárlás legizgalmasabb része az apró, édes, puha babaruhák beszerzése. De amikor ott áll a leendő anyuka a valódi vagy virtuális boltban, akkor bizony felvetődik a kérdés. Ok, de mekkora babaruhát vegyek? Mire figyeljek, ha webáruházban vásárolok meg a baba öltözékét? Segítünk tanácsokkal, babaruha mérettáblázattal, méretgaranciával.

 

A születendő kisbaba súlyát és méreteit ugyan az orvosok meg tudják tippelni, de a legtöbb esetben a mért értékek és a valóság köszönő viszonyban sincsenek egymással. Ráadásul minden baba másként fejlődik, és azt sem tudod előre megjósolni, hogy mikor fog megszületni.

Valóban nagyon sok a változó, éppen ezért tűnik annyira nehéznek eldönteni, hogy mekkora babaruhákat érdemes már az elején beszerezni. Ebben szeretnék most neked segíteni.

Mekkora babaruhát vegyek?

A babakelengye listát már összeállítottuk a múltkor, nézzük, milyen méretekkel érdemes készülni a baba születésére.

A babaruhák méretezése a kicsi testmagasságához igazodik. 44-es mérettől (44 cm-től) indul és hatosával nő a számozás. Egy-egy méret addig jó, amíg a baba hossza el nem éri a következő méretet.

Az átlagos kisbabák 3000-3500 gr körüli súllyal, 50-53 cm hosszal születnek, ebből következik, hogy érdemes az 56-os méretekkel kezdeni. Ha esetleg mégis korábban érkezne a kicsi és túl nagy lenne rá az 56-os méret, az apuka kényelmesen be tud szerezni néhány kisebb darabot, amíg ti a kórházban vagytok.

Más gyártók a baba életkora (0-3 hó) alapján jelölik a címkén a méreteket. Ez utóbbit azonban nem szabad feltétlenül alapul venni, mert a baba méretét befolyásolhatja, hogy hányadik hétre született, milyen magasak a szülei, mekkora súllyal született stb. Az így méretezett ruhák a megadott méretek közül jellemzően a nagyobbhoz közeli időszakban lesznek inkább hordhatók.

Az 56-os méretek mellett érdemes egyből néhány 62-es darabot is beszerezni, mert a legtöbb kisbaba már az első hónapban 1 kg-ot hízik, így pillanatok alatt kinőheti a 56-os ruhákat. 

A vásárlás legkényelmesebb módja - főleg egy kismamának - a neten vásárlás. Ilyen mérettáblázattal biztosan nem fogsz póruljárni a méret kiválasztásával. Illetve arra figyelj még az internetes ruhavásárláskor, hogy a webáruház biztosítson méretgaranciát.

Ha eldöntötted, hogy szeretnél mosható pelenkát használni, esetleg érdemes lehet eggyel nagyobb bodyt, nadrágot, rugit beszerezni, mert a mosható pelenka azért nagyobb csomagot képez a Kicsin. A mosható pelenkákról itt olvashatsz bővebben.

Mire figyelj még a választásnál?

A méretek mellett érdemes még a baba komfortérzetét is figyelembe venni a kisruhák kiválasztásakor:

  • Válassz 100% pamut ruhákat, ezek kényelmesebbek a kicsinek, puhábbak, jobban szellőznek és könnyebb őket tisztán tartani.
  • Érdemes minősített (GOTS) biopamutból készült babaruhákat vásárolni, mert ezek nem tartalmaznak egészségre káros festékanyagokat, amelyek irritálhatják a baba bőrét vagy akár ekcémát is okozhatnak. Hogy milyen vegyszereket rejthetnek a babaruhák és azok mit okozhatnak, arról ebben a bejegyzésben találsz bővebb információt.
  • Kerüld a nagyon élénk, erőteljes színű ruhákat, mert azok festéséhez agresszívebb festékanyagokat használtak, ami zavarhatja a kicsi érzékeny bőrét.
  • A mintás babaruhák közül válaszd az anyagában mintás darabokat, a varrt, hímzett, nyomott mintás ruhácskák szintén dörzsölhetik a kényes bababőrt.
  • Válassz könnyen fel- és levehető darabokat. A babák jellemzően utálnak öltözködni, ha pedig ezt még a ruha is hátráltatja, az rengeteg kellemetlen élményt okozhat neki és neked is.
  • Gomb és zipzár helyett válassz inkább patentos, békanyakú ruhácskákat, ezeket könnyű feladni és kényelmesebbek is. Ezt figyelembe véve érdemes vállon és láb között záródó ruhácskákat választani.
  • Olvass még többet arról, mit érdemes mindenképpen ellenőrizni, ha babaruhát vásárolsz.

Te mekkora méreteket szereztél be? Írd meg a tapasztalatodat kommentben!

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!