Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Minden, amit a biopamut babaruhákról tudnod kell

Bokor Zsófi - NaturAnyu
Minden, amit a biopamut babaruhákról tudnod kell

A szülőként a lehető legtöbbet szeretnénk megadni gyermekeinknek, de sajnos egyre több olyan veszélyforrásra is fel kell készülnünk, amelyekkel korábban nem számoltunk. Egyre több kisgyermek szenved allergiától, ekcémától, ezért aztán egyre fontosabb téma az antiallergén, allergénmentes baba- és gyerekruházat témaköre.

Ma már egyre többet hallani az élelmiszerekben és a kozmetikumokban hemzsegő veszélyes anyagok egészségkárosító hatásairól, miközben talán nem is gondolnánk, hogy a ruháink is tele vannak velük. Szerencsére az élelmiszerből és kozmetikumokból egyre keresettebbek a bio minősítésű termékek, egyre többen ismerik fel a biopamut ruhák fontosságát is.

De miért veszélyesek a hagyományos ruhák, mitől jobbak a biopamut változatok és miért ajánlott az újszülötteket mindenképpen biopamut babaruhába öltöztetni? Összegyűjtöttem neked.

Tényleg veszélyesek a hagyományos ruhák?

A környezetvédő szervezetek egyre több vizsgálatot végeznek annak bebizonyítására, hogy a hagyományos ruhák gyártása során rengeteg egészséget károsító anyagot használnak fel. Ezek a veszélyes anyagok a környezetbe kijutva hormonzavarokat okozhatnak és rákkeltő anyagokká bomlanak.

Legveszélyesebb vegyi anyagok a ruhákban

Nonilfenol etoxilátok (NPE)

A nonilfenol etoxilátok nonilfenolokká, veszélyes toxinokká alakulnak, amelyeknek hormonháztartás-romboló hatása utánozza a női hormonok működését, megváltoztatja a szexuális fejlődést és a reproduktív rendszer működését is befolyásolja. A toxin jelenléte alacsony mennyiségben is nagyon veszélyes az egészségre, ezért is korlátozzák a használatát Európában. Viszont a keleti országokban nem ennyire szigorúak a környezetvédelmi szabályozások.

Formaldehid

Az eredetileg holttestek tartósítására használt formaldehidet a kozmetikai és a ruhaipar is előszeretettel használja tartósítószerként. Sajnálatos ugyanakkor, hogy míg a kozmetikumokban legalább fel van tüntetve a jelenléte, a ruhákról hiányzik a biztonsági figyelmeztetés.

Ftalátok

Az eredetileg műanyagok rugalmasságának és ellenállóképességének növelésére használt ftalátok a ruhaiparban is egyre nagyobb mennyiségben fordulnak elő. Ftalátok jelenlétére gyanakodhatsz a tipikusan műanyagszagú ruhák esetében. A ftalátok egyébként hormonzavarokat okozhatnak.

A legveszélyesebbek azok a veszélyes anyagokat tartalmazó ruhák, amelyek közvetlenül a bőrünkkel érintkeznek, mert ezek az anyagok a bőrön keresztül képesek a szervezetbe jutni és rendkívüli módon leterhelik a testet. Ezekből mindenképpen ajánlott inkább biopamutot választani.

Mi az a biopamut?

A biopamutból készült ruhák gyártására és az alapanyag előállítására is nagyon szigorú szabályok vonatkoznak. A termesztők nem használhatnak génmanipulált magvakat, növényvédő és rovarirtó szereket, valamint műtrágyát. Helyettük a természetes növényvédelmet, szarvasbogarakat, növényi főzeteket alkalmaznak, a műtrágyák helyett pedig szerves trágyával és vetésforgóval növelik a hozamot.

Fontos, hogy a biopamut alapanyagát csak kézzel, vegyszerek nélkül takarítják be, és ahhoz, hogy a belőle készült ruhára is rá lehessen írni a bio feliratot, a ruha gyártása során is csak környezetbarát, lebomló és az egészséget nem károsító anyagokat használhatnak. Varrásuk is csak természetes cérnával történhet.

A biopamutból készült ruhák nem veszélyeztetik az egészséget és a környezetet sem károsítják. 

FONTOS! Sajnos sok ruházati gyártó hamisan biopamutként tűnteti fel a termékeit, megtévesztve ezzel a vásárlókat! Mindig keresd a minősítést is, ha egy biopamut vagy organikus pamut feliratot látsz. A GOTS minősítés garancia arra, hogy valóban organikus pamut ruhával van dolgod.

Az újszülötteknek egészségesebb a biopamut babaruha

Az újszülöttek érzékeny bőre még nincs felkészülve a külvilág vegyszereire, a szintetikus alapanyagokra és egészségkárosító hatásukra. A védekezőképességük sem fejlődött még ki annyira, mint egy felnőtté, ezért nagyon fontos, hogy a baba érzékeny bőre csak természetes, biztonságos, egészséget nem károsító anyagokkal találkozzon.

Egyre több az ekcémás, bőrproblémás kisbaba. A panaszok hátterében az élelmiszerallergiák, mosószerek és kozmetikai szerek összetevői mellett sokszor a ruhákban található vegyszerek is felelőssé tehetők.

Ezért is lenne ajánlott, hogy minden kisbaba csak természetes összetételű, káros vegyszereket garantáltan nem tartalmazó biopamut ruhákat viseljen. Bőrpanaszok esetén pedig mindenképpen ajánlott a hagyományos ruhákat biopamutra cserélni.

A NaturAnyu webáruházban csak biztonságos, garantáltan biopamut ruhákat találsz.

Nézd meg az új biopamut babaruha kollekciót itt »

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!