Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Minden, amit a GOTS minősítésről tudnod kell

Bokor Zsófi - NaturAnyu
Minden, amit a GOTS minősítésről tudnod kell

 

Az élelmiszerek és a kozmetikumok mellett a vásárlók most már a ruházati termékek esetében is keresik a BIO, Fair Trade darabokat. Ezt felismerve sok fast fashion márka és divatcég igyekszik megtéveszteni a vásárlókat mindenféle „bio”, „biopamut” és „organic cotton” címkékkel, hivatalos tanúsításnak tűnő logókkal, melyek mögött a legtöbb esetben semmiféle bio dolog nincsen. Lássuk mi az az organikus textilipari tanúsítvány, amiben megbízhatunk!

 

Komolynak látszó, tetszetős címkék – melyek mögött nincs semmi

Biztos Ti is jártatok már úgy, hogy a H&M, Zara, Adidas, Brendon, Lidl, Disney, F&F, Feetje, Pinokio és még sorolhatnám ruhái között válogatva – akár az üzletekben, akár a gyerekruházati webshopokban - belebotlottatok olyan darabokba, amelyekre rá van írva, hogy biopamut, és lóg rajta mindenféle „organic cotton” címke.

Még csak nem is pamut, hanem műszál! Ráadásul made in China vagy Bangladesh!

Aztán mikor kézbe vettétek, azt éreztétek, hogy ez nem csak, hogy nem biopamut, de még csak nem is pamut, hanem javarészt műszál! Bizony ez csalódást tud okozni az embernek, és bizalmatlanná válik. Főleg mikor abban a hiszemben rendelsz meg egy ruhát, hogy az az EU-ból származik, aztán a csomagot kibontva megüt a vegyszerszag és a ruha címkéjét megnézve látod, hogy Kína, Bangladesh, vagy Indonézia van rajta feltüntetve. Igazán bosszantó tud ez lenni!

A Fair nem organikus!

A Fair Wear logó mögött olyan dolgokról rendelkeznek, mint a kényszermunka, a megfelelő munkabérek fizetése, ésszerű munkaidő, jogilag kötelező munkaviszony, a munkahelyi diszkrimináció, a szabadság és kollektív jogok, a biztonságos és higiénikus munkakörülmények és a gyermekmunka. Viszont ők egyáltalán nem vizsgálják az alapanyagok organikus voltát és a gyártás során felhasznált káros kémiai anyagok veszélyességét és mennyiségét.

Az Oeko-Tex már egy lépés előre, de még nem organikus és nem Fair!

Az Oeko-Tex minősítés előírja a textil- és ruhaipari gyártásban használt anyagokban előforduló kémiai anyagoknak azt a még megengedett mennyiségét, ami az emberi szervezetre nézve nem jelent veszélyt. Biztos, hogy jobb választás, mint a fast fashion márkák ruházati termékei, de ez esetben nem beszélhetünk BIO minősítésről, hiszen az Oeko-Tex nem foglalkozik a gyártás mikéntjével. Például nem szükséges a szennyvízkezelés, és nincsenek előírások a munkakörülményekkel kapcsolatosan. Ez NEM organikus tanúsítvány és a termékek nem szükségszerűen ökológiai termesztésű gyapotból vagy természetes szálakból készülnek: itt a műanyag fonal (poliészter, nylon, akril) megengedett. Az Oeko-Tex csak a végtermék használatának biztonságával foglalkozik.

Az összetétel 100% biopamut vagy organikus pamut – és a feldolgozás hogyan történt?

Az ugyan organikus szálakból készült, de hagyományosan feldolgozott, mérgező anyagokkal és vegyszerekkel teli pamut, termelése több tonnányi vegyi anyagot szabadít fel a környezetbe. Gondoljunk csak az organikus almalé analógiájára! Ha bio gazdálkodásból származó organikus almát tartósítószerekkel, emulgeálószerekkel, festékanyagokkal és stabilizátorokkal főzzük, a végtermék, az almalé nem nevezhető "organikusnak". Ugyanez vonatkozik a szövetekre is. Sokszor a gyártó vagy a kereskedő arra hivatkozik, hogy de ez 100% organikus pamutból van, na igen, de ha a feldolgozás során vegyszerek tömkelegével kezelik, akkor mindez nem sokat ér! A ruhákban lévő vegyszerekről bővebben itt olvashatsz. Ne csak az összetételt nézd, hanem a tanúsítást is!

GOTS (Global Organic Textile Standard) tanúsítás

A GOTS minősítés ezekkel szemben egy teljesen átfogó rendszer, amely a gyapot termesztése, a pamutszövetek gyártása mellett a kereskedők ellenőrzését is saját maga végzi. 
Több területet is lefed egyszerre, így biztosítva, hogy a textilek alapanyagai megfelelően ellenőrzött termesztésből származnak és feldolgozásuk, kereskedelmük is ellenőrzött feltételek mellett, az előírt ökológiai, környezetvédelmi, illetve társadalmi előírások maximális betartásával történik.

Ezek azt mutatják, hogy a gyapotot ökológiai módon termesztették, szigorú környezetvédelmi szabványokat dolgoztak ki a feldolgozásra, a gyárakban méltányos munkakörülmények között, felnőtt embereket foglalkoztatnak, és az egész ellátási lánc - a nyersanyagok betakarításától a környezetileg és társadalmilag felelős gyártáson át a címkézésig -  mindennek megfelel, amit egy független, harmadik fél tanúsított – ezáltal hiteles biztosítékot nyújt a fogyasztók számára.

A szabvány a fonalakra, szövetekre és ruhákra vonatkozik, és kiterjed valamennyi természetes rosttermék előállítására, feldolgozására, gyártására, csomagolására, címkézésére, kivitelére, behozatalára és forgalmazására. A GOTS folyamatos minőségellenőrzési és tanúsítási rendszert kínál a gyapotföldektől egészen a boltok polcaiig. GOTS minősítésű anyag ezért sokkal több, mint csupán egy textil, amely organikus gyapotból készül. Az alábbi táblázat jól összefoglalja a különbséget az organikus pamutból készült de hagyományosan feldolgozott és a GOTS tanúsított gyártási folyamat között:

GOTS jóváhagyott termékeknek legalább 70%-ban organikus gyapotot kell tartalmazniuk. A részletek is számítanak! A gombok, cérnák, zipzárak is megfelelnek a GOTS szigorú kritériumainak.

Az "organic" GOTS címkével ellátott textilterméknek legalább 95%-a -, míg a "made with organic" címkével ellátott terméknek legalább 70% -ban minősített biopamutot kell tartalmaznia, a maradék is csak minősített organikus nyersanyagokból, vagy újrahasznosított műszálból lehet (újrahasznosított poliészter, poliamid, polipropilén vagy poliuretán)

  • „organic” – az anyag összetétele minimum 95% organikus pamut, 5% adalékkal, általában elasztánnal. Az organikus pamutot nem keverhetik a közönséges pamuttal, vagy bármilyen más genetikailag módosított gyapotfonállal.
  • „made with x% organic” – minimum 70% organikus pamut, és maximum 10% újrafeldolgozott vagy szintetikus anyag (25% a zoknikhoz, leggingekhez és sportruházathoz). Az organikus pamutot itt sem keverhetik közönséges pamuttal, vagy bármilyen más génmódosított fonállal.

GOTS által jóváhagyott termékek soha nem tartalmaznak potenciálisan káros vegyi anyagokat, vegyszereket, amelyek a hagyományos textilgyártásban találhatók.

A GOTS szabvány a legátfogóbb és legszigorúbb tanúsítás a textíliák tekintetében. Ezért is nagyon nehéz megszerezni!

A biopamut tiszta, természetes, és légáteresztőbb, jobb az érzékeny bőrnek. Mivel az organikus gyapot termesztése és feldolgozása is mérgező vegyi anyagok nélkül történik, így mentes marad a szintetikus mérgektől, melyek a bőrrel való érintkezés útján akár a véráramba is bekerülhetnek. Minden vegyileg kezelt ruhanemű, pelenka, ágynemű a bőr természetes egyensúlya ellen hat, mert akadályozza a bőr szellőzését és természetes légzését. Érzékeny bőrűeknél és kisbabáknál gyakran ekcémát vagy más bőrirrítációt okozhat.

Ha babádnál vagy gyermekednél ekcémás vagy egyéb bőrallergiás tüneteket tapasztalsz, vagy szeretnéd ezeket megelőzni, keresd a GOTS minősítésű ruházati termékeket

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!