Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mosható betét választás – Erre a 7 dologra figyelj, hogy ne érjen csalódás!

Mosható betét választás – Erre a 7 dologra figyelj, hogy ne érjen csalódás!

A mosható betétek egyre népszerűbbek a nők, tini lányok körében is. Felismerve ezt a növekvő igényt, mostanra már boldog boldogtalan mosható betéteket árul, így aztán már nem is olyan könnyű a dolgod, ha választani szeretnél a szebbnél szebb, designosabb darabok közül. Hogy könnyebb legyen a választás, összegyűjtöttem mire érdemes figyelni, hogy ne érjen csalódás, ne kidobott pénz legyen!

 

  1. Legyen méretre igazítható a mosható betét

A méretre igazítást itt inkább a bugyi fazonra értem, mintsem a bugyi méretére. Egy bikini fazonú keskenyebben szabott bugyival nincsen gond, de a manapság divatos hiphugger, francia, és boyshort fazonok szélesebbre szabott darabjainál sokszor az a gond, hogy a betét “összegyűri” az anyagot és egy kényelmetlen,kemény gombóc lesz a lábad között. Legegyszerűbben szárnyszélesítővel lehet megoldani azt, hogy többféle fazonú bugyira is probléma nélkül ráilleszthető legyen a betét. Tehát az egyik fontos szempont, hogy legyen lehetőség szárnyszélesítőt is választani hozzá. Ez leginkább akkor fontos, hogy mindennapos használatra, a folyás felfogására szeretnéd, tisztasági betétként használni a mosható betéteket, így aznap bármilyen fazonú bugyit is viselsz, nem lesz gond a mosibetét használata. Ha tini lányodnak választasz mosibetétet, akkor ez különösen fontos szempont, hisz Te sem akarnád lecserélni az egész szettet csak mert a lányod hipp-hopp úgy döntött, holnaptól más fazonú bugyit hord.

  1. Válassz jól bejáratott márkát!

Egyre többen állnak neki varrni és árulni mosható betéteket. Attól, aki most kezdi, lehet, hogy olcsóbban jutsz hozzá, de ilyenkor tartsd szem előtt, hogy ilyenkor Te vagy a tesztelő. Ha jobban szeretnél biztosra menni, és olyan mosható betétet beszerezni, ami már sok-sok év és sok tízezer nő tapasztalata alapján lett tökéletesítve, akkor valószínűleg mélyebben kell a pénztárcádba nyúlnod, viszont jóval kisebb az esélye, hogy csalódás ér. Az Emilla márka tulajdonosa, Csete Mónika például másfél évig kísérletezett, mire egyáltalán az ismerőseinek, rokonainak oda merte adni tesztelésre az általa varrt betéteket.

  1. PUL nélküli mosibetétet válassz

A legtöbb mosható betét PUL felhasználásával készül, ez amellett, hogy egy egyáltalán nem jól szellőző anyag, ami ugye odalent rém kellemetlen viseletté tud válni, kiváltképp a nyári melegben, még csak nem is környezetbarát.

Engem is egy környezetmérnök világított rá arra, hogy A poliuretán (PUL) laminálás egy teljességgel újrahasznosíthatatlan, alapanyagaiban (izocianátok és polyol gyanta) nagyon (nagyon) mérgező, veszélyesen előállítható műanyag. Nem is célunk, hogy monomerjeire bomoljon, mert ezzel visszakapnánk a mérgező alapanyagait. A PUL semmiképp sem tekinthető zero waste-nek. (https://vilagoszold.blog.hu/2019/09/05/zero_waste_uzsonnacsomagolas_ne_ess_ebbe_a_hibaba_kisposzt)

PUL nélküli mosható betétet itt találsz: https://naturanyu.hu/moshato-betet

  1. Legyen jó nedvszívó, de mégis vékony!

A legtöbb mosható betét esetében a kettő kizárja egymást. Vagy jó nedvszívó, de cserében bazi vastag, vagy tök jó vékony, de alig szív fel valamit. Ez a mosható betét márka a világ 5 legvékonyabb, mégis legjobb nedvszívó képességű mosibetétei közé került be.

  1. Legyen elszámolható Egészségpénztári számlára

Sok munkáltató vállal befizetést a munkavállaló EP számlájára. Ezt az összeget nem cask gyógyszerekre költheted, vagy maszek dokikra, hanem többek között például mosható betétekre is. Egyre többen saját maguk is rendszeresen befizetnek a saját EP számlájukra, hiszen ezzel 20% adókedvezmény is jár. Tehát nagyon is érdemes olyan helyen vásárolni mosható betétet, ahol tudnak Neked adni Egészségpénztári számlát. Ez például egy ilyen hely.

  1. Legyen elérhető többféle méretben, vastagságban

Nagyon sokan úgy vágnak bele a mosható betét használatba, hogy először csak egy dologgal próbálkoznak. Például van aki először a tisztasági betéteknek, a mindennapos használatnak ad egy esélyt, de van a fordítottja is, aki először a menstruáció alatt, az éjszakákra veti be a hulladékmentes megoldást. Akárhogy is kezded, ha beválik, akkor minden bizonnyal továbblépsz, és teszel egy próbát a többi mérettel is. Tehát jó, ha eleve olyan márkával kezdesz, akinek van többféle méretű, többféle vastagságú mosható betéte, hisz egy fajtát már teszteltél tőle, biztosan be fog válni a többi is, amit tőle vásárolsz.

  1. Légy óvatos az óccó kínai márkákkal, a szupermarketekben kapható változatokkal

Az elmúlt időszak nagyon is rávilágított arra, hogy mennyire értékesek a hazai dolgok. Szinte biztosan hallottál már Te is a #vegyélhazait kampányról. Szuper dolog, hogy most már azoknak a véleménye is kezd megváltozni akik rendszeresen rendelgetnek a Wish-ről vagy az Alibabáról. Valóban olcsók ezeknek a termékei, de milyen áron? Azt valamikor úgyis Te fizeted meg vagy a gyerekeddel fizettetik meg. Ezek a gyártók, kereskedők kíméletlenül kihasználják a bolygót, messzemenőkig etikátlanok, gyerekmunkások garmadáját alkalmazzák, na és onnan el is kell ide szállítani az árut, ami óriási szennyezés, főleg, ha repülővel jön, márpedig repülővel jön a legtöbbje. Jah, és mellesleg, tőlük egészen biztosan nem fog kapni EP számlát, már ha egyáltalán számlát kapsz.

+1 TIPP – Te is job kedvre derülsz a színes vidám minták láttán, tini lányod is előbb kedvet kap hozzá, ha mintás, designos darabokat választasz, nem mellesleg ha itt-ott foltos marad a mosható betét, egy minta gyengéden eltakarja a dolgot Válassz vidám, mintás darabokat!

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!

Ez is érdekelhet:

Mosható betét, menstruációs kehely, egészségügyi betét vagy tampon? Melyiket válasszam I. rész? 

30 tipp a műanyagmentes mindennapokért – Műanyagmentes Július