Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

10 egyszerű tipp a CO2 lábnyomod csökkentésére

10 egyszerű tipp a CO2 lábnyomod csökkentésére

Lehet, hogy napelem van a házad tetején vagy elektromos autóval jársz, szelektíven gyűjtöd a szemetet és törekszel a zero waste életmódra, mosható pelenkába csomagolod a gyerkőceid popóját, sőt, még a repülőútjaidról is lemondasz, vagy megvásárolod a zöld jegyedet. De azt tudtad, hogy az öltözködéseddel, a gyermeked öltöztetésével tudod legkönnyebben a legnagyobb eredményt elérni, ha fenntarthatóságra, klímavédelemre törekszel? Hogy miért és hogyan? Olvass tovább!

Ma a divatipar az össz széndioxid-kibocsátásunk 10%-áért felelős, és ezt a számot 2050-ig 26%-ra becsülik megnövekedni. Ez a mostani 10% is már több, mint a repülés és a hajózás által kibocsátott széndioxid. Ennek és a divatipar környezetre gyakorolt hatásainak részleteiről itt írtunk.

Hogy Te mit tudsz tenni mindez ellen?

Vérmérsékletedtől függően több megoldás közül is választhatsz vagy szabadon kombinálhatod őket:

  1. Haladj lépésenként! – ez a legfontosabb, ne feltétlenül egyszerre akarj mindent megváltoztatni a mindennapjaidban, a napi rutinjaidban, inkább haladj lassabban, szépen sorban, és biztos less, amire könnyen átállsz, de lesz olyan is, amin majd nem tudsz változtatni, vagy nem könnyen.

  1. Vásárolj inkább kevesebb ruhát Magadnak és gyermekednek is, de az legyen minőségi. Vigyázz – a minőségi nem feltétlenül nagy márkaneveket jelent ebben az esetben – keresd a GOTS tanúsított (a GOTS minősítésről itt találsz bővebb leírást) ruhadarabokat. Ne dőlj be a fast fashion cégek biopamut, és conscious elnevezéseinek! – ez semmi mást, mint a “green washing” marketing jelensége, azaz, hogyan tüntessünk fel valamit “zöld” színben, ami messze ne az, csak azért, hogy el tudjuk adni

 

  1. Gyerekruhákban például léteznek igazi designer kifordítható darabok, amelyek kétméretesek, így aztán egy áráért gyakorlatilag négyet kapsz, és a gyerkőc imádja, és sokáig tudja hordani.

  1. Mivel a slowfashion, organikus (GOTS minősített), fenntartható ruhák minőségét nem teszik tönkre káros vegyszerekkel és színezékekkel (erről bővebben itt tudsz olvasni), ezért több strapát is kibírnak, ami ugye főleg a gyerekruhákat illetően egy igen jó szempont, mert majd a kistesó és más gyerekek is tudják még használni, vagy akár jó áron el is tudod adni őket, ha Neked már nem kellenek. (Nem beszélve arról, hogy a vegyszerek nem ártanak a bőrnek, és nem kell egy halom kencét vásárolnod, tubust flakont eldobálnod, mire kikeveredsz az ekcémából, ha egyáltalán sikerül.)

 

  1. Mutass példát a gyermekednek, a többieknek – kevesebb ruha is elég! Kivonulhatunk Klímasztrájkolni, likeolhatunk fenntarthatósággal kapcsolatos posztokat, követhetünk Zöld blogokat, de semmi sem tud olyan erős lenni, mint mikor igazándiból teszünk valamit – mert az jelent igazán valamit.

  1. Reneszánszukat élik a turkálók – amennyiben nyitott vagy erre a lehetőségre.

  1. Vegyél részt ruhacsere eseményeken!

  1. Válassz egymáshoz illő, jól és könnyen variálható örök darabokat!

  1. Menj el színtanácsadásra (esetleg stílustanácsadásra) és tudd meg mi áll jól Neked, hogy ezután ne vásárolj össze minden olyat, amit a végén nem hordasz, mert nem áll jól, nem érzed jól Magad benne. Hogy mi is ez pontosan, és hogyan működik, arról itt olvashatsz bővebben.

  1. Haladók összeállíthatnak évszakonként kapszulagardróbot.

Te mivel folytatnád a sort? Segítsük egymást tippekkel!

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!