Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mosható betét, menstruációs kehely, egészségügyi betét vagy tampon? Melyiket válasszam I. rész?

Mosható betét, menstruációs kehely, egészségügyi betét vagy tampon? Melyiket válasszam I. rész?

Összefoglaltuk Neked! Szó lesz fenntartható, zero waste, csomagolásmentes megoldásokról is. Ismerd meg a lehetőségeidet, hogy Te magad irányíthasd a menstruációs ciklusodat, ne pedig az Téged!

Akár hiszed, akár nem ezt a kérdést már tudósok és orvosok is vizsgálták. Figyelembe véve, hogy egy nő élete során átlagosan 10000 intim higiéniai terméket használ el elég fontos kérdés ahhoz, hogy a kutatók is foglalkozzanak vele és a nők is komolyan elgondolkodjanak, hogy melyiket is használják. Lássuk mire jutottak a kutatók (mosható) intim betét és tampon témában!

Mosható betét vagy menstruációs kehely

Mosható betétek, egészségügyi betétek:

A mosható vagy egészségügyi, más néven menstruációs betétek az intim higiénia egyik legkorábbi termékei, melyeket ma is széles körben használnak a nők. Sőt, a fenntarthatóság, a környezettudatosság, az egészséges életmód előretörésével az egészségügyi betétek mosható változata a mai zero waste mozgalmaknak köszönhetően igazi reneszánszát éli! A nők különösen kedvelik a mintás, csomagolásmentes mosható női intimbetéteket.

A különböző hosszúságú és nedvszívóképességű  betéteket a nők gyakran az úgynevezett könnyebb napokon részesítik előnyben, amikor még van, de már nem erős a vérzés. Vannak, akik az extra védelem érdekében tampon és betétet is használnak a legnehezebb napokon.

Az egészségügyi betétek hátrányaként a nők legtöbbször azt jelölték meg, hogy bizonyos fizikai tevékenységekhez nem megfelelőek, például úszás, biciklizés, stb. Más nők nem találják ezeket eléggé kényelmesnek.

A tamponok vagy a menstruációs (mosható női intimbetét) betétek nők általi használatát értékelő egyik tanulmányban a kutatók megállapították, hogy míg a legtöbb nő tampont használ, addig a 41 évnél fiatalabb nők sokkal nagyobb valószínűséggel használják a mosható vagy eldobható betéteket. Az is kiderült, hogy még a tamponhasználók is használnak betétet, gyakran a tamponnal együtt, és hogy körülbelül minden negyedik perimenopausában lévő nő (48-54 éves korú) tampont és / vagy betétet használ még a két menstruációs ciklus közti időben is.

Az utóbbi pár évben elképesztően megnőtt az intim tudatosságegyre több hölgy vált mosható betétre, legyen szó a napi használatra való tisztasági betétről, vagy a menstruáció alatt használt vastagabb változatokról. Igazán zero waste, csomagolásmentes megoldás.

A mosható betét választás szempontjairól ebben a bejegyzésben írtunk: https://naturanyu.hu/moshato-betet-valasztas-erre-a-7-dologra-figyelj-hogy-ne-erjen-csalodas

Tamponok:

A tanulmány szerint az 1930-as évek óta létező tamponok a 41 évnél fiatalabb nők legnépszerűbb intim higiéniai eszközei. A nők beszámolói szerint a tamponnal nagyobb fizikai szabadságuk van. Az egészségügyi betétekhez hasonlóan a tamponok is különféle méretben és nedvszívóképességben kaphatók. Az ajánlás szerint a tamponokat legalább 4-8 óránként cserélni kell, inkább a kevésbé jó nedvszívó tamponok használata javasolt (TSS megelőzés miatt) és a menstruációs ciklusok közti időszakban nem alkalmazhatók. Az 1980-as években derült fény az extra nedvszívó tamponok és a toxikus sokk szindróma (TSS) közti szoros összefüggésre – azóta a "hiperbszorbeálódó" tamponokat eltávolították a piacról, és a toxikus sokk szindróma előfordulása sokat csökkent.

Viszont kutatások támasztják alá, hogy a tampon használó nők körében emelkedett a húgyúti fertőzések kockázata. Ennek annál is inkáb van alapja, mivel a tamponok egyik fő alapanyaga a gyapot, a gyapot pedig az egyik leginkább vegyszerezett, permetezett növény, így aztán maga a tampon sem mentes a különféle, akár toxikus kemikáliáktól.

Menstruációs kehely:

A menstruációs kehely vagy más néven intimtölcsér, intimkehely nem felszívja, hanem gyűjti a váladékot/vért. Ez egy gumiból vagy szilikonból készült csésze, amelyet alapos tisztítás után újra felhasználhatunk. A mosható betétek mellett a fenntartható forradalom másik közkedvelt terméke, mivel nem egyszerhasználatos, eldobható megoldásról van szó.

A menstruációs kehely a tampon helyett egy remek alternatíva, amely biztonságosan viselhető akár 12 órán keresztül is. Az egyik tanulmány szerint a nőknek átlagosan 2,8-szor ritkábban Kellett cserélniük az intim tölcsért, mint a tampon, vagy betétet, és 0,5-ször ritkábban szivárogtak ki. Megállapították továbbá, hogy akiknek átlagos, vagy erős a vérzésük, azok szívesebben használnak a tampon helyett menstruációs kelyhet. A hölgyek azért is szeretik az intim tölcsért, mert úgy gondolják, hogy azok nem tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, fehérítőket, melyek érzékenységet vagy allergiás reakciót okozhatnak.

A nők elmondása szerint a puha, rugalmas menstruációs kehely akár az intim együttlét során is bátran viselhető, ami szintén növeli az intimtölcsér népszerűségét.

Amit viszont hátrányként soroltak fel, hogy az intim kehely felhelyezése és eltávolítása nehezebb, mint a tamponoké. Másik hátrányként a kehely tisztításának szükségességét emelték ki.

TIPP! Akárhogy is választasz ezek közül, egy dologra nagyon figyelj oda! Bármelyiket Is használod, mindig moss kezet alaposan a használat előtt és után is, hogy elkerüld a fertőzéseket!

Hamarosan jövünk a bejegyzés II. Részével!

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!