Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mosószóda és szódabikarbóna, mint környezetbarát tisztítószerek

Lehet-e olyan hatékony egy vegyszermentes termék a háztartásban, mint vegyszeres társai? Vajon egy környezetbarát készítmény felveheti a versenyt egy „átlagossal”? Miért dönt valaki az öko tisztítószerek mellett?

 

A környezettudatosság a mi döntésünk

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a vegyszermentes tisztítószerek gyengébb minőségűek, így biztosan csalódást fognak okozni. Aki viszont már használt ökológiai tisztítószert, az pontosan tudja, mennyi előnye származik belőle.

Tudtad, hogy egy mosószerben mennyi agresszív összetevő van? Miért káros ez?
1. Ezek a vegyszerek a kimosott ruhával a bőrünkre, bőrünkbe (felszívódnak) kerülnek.
2. Allergiás reakciót, irritációt okozhatnak.
3. Rettenetesen terheli az amúgy sem egészséges környezetünket, veszélybe sodorva az élővilágot és egészségünket.

Ökológiai lábnyomunk csökkentése ma már igen komoly indok a környezettudatos életmódra, így azzal, ha vegyszermentes termékeket használunk, unokáink számára tesszük élhetőbbé a jövőt. 

Rengeteg dolog van egyetlen napunkban is, amiről nem dönthetünk szabadon. Azonban azt, hogy ökotudatosan élünk-e, mi döntjük el. 

Környezetbarát tisztítószerek

 

Környezetbarát tisztítószerek a mindennapi használatban

Ma már tudjuk, hogy az állandó és túlzásba vitt fertőtlenítéssel többet ártunk, mint használunk. Nem beszélve arról, hogy az agresszív vegyszerekkel az életünkhöz és egészségünkhöz tartozó, ártalmatlan baktériumokat is elpusztítjuk. 

Így éppen az ellenkező hatást érjük el, mint amit szerettünk volna. Nincs szükség erős hatóanyagokra ahhoz, hogy otthonunk tiszta és friss legyen. A környezetbarát tisztítószerekkel úgy takaríthatunk, hogy közben nem terheljük az élővilágot, s egészségünket sem tesszük kockára.

Környezetbarát módon gondoskodni otthonunk és ruháink tisztaságáról felelős döntés. Mikor úgy döntünk, lecseréljük a vegyszeres termékeket, érdemes utánajárni, mit mivel jó kiváltani. Az alternatív lehetőségek tárháza is meglehetősen széles.

Mosószerekre, öblítőkre különösen érdemes odafigyelni, ugyanis a ruha érintkezik bőrünkkel, de a káros anyagokat be is lélegezhetjük. Érzékenyebb bőr esetében a kiütések sem ritkák, illetve az ekcémának – ami meglehetősen sokakat érint – is kifejezetten ártanak a vegyszeres termékek. 

 

Szódabikarbóna és mosószóda, az öko alternatívák

A szódabikarbóna és mosószóda olyan két aduász, amelyek a környezetbarát tisztítószerek listáján biztosan ott vannak. Miért? Mert a szódabikarbóna annyira sokoldalú, hogy a takarítástól kezdve a mosáson át számos helyzetben számíthatunk rá. Ár-érték arányban ráadásul verhetetlen, emellett – és ez még annál is lényegesebb – nem terheli a környezetünket sem. A mosószóda pedig a tiszta, friss ruhák ökobarát verzióját biztosítja.

 

Mire jó a szódabikarbóna?

A teljesség igénye nélkül:

Súrolószerként
Egy kevés szódabikarbóna a nedves szivacson máris gyönyörűen rendbe teszi a csempét, fürdőkádat vagy mosogatótálcát is. 

Szivacsok felfrissítésére

1 liter meleg vízben 4 evőkanál szódabikarbóna feloldva, és ebbe áztatva a szivacsainkat megszabadulhatunk a kellemetlen szagoktól.

Padlótisztításra

A felmosóvízbe mosószer helyett kerüljön fél csésze szódabikarbóna. A makacsabb szennyeződésektől is segít megszabadulni.

Olaj- és zsírfoltok eltüntetésére

A vegyszeres zsíroldók igen agresszív vegyszerek, holott a foltra szódabikarbónát szórva kíméletesen szabadulhatunk meg ezektől a kellemetlenségektől. 

 

A mosószóda is igen hasznos, nézzük, miért!

Reklámok tömkelege kínálja az illatosabbnál illatosabb, ráadásul szinte varázsütésre foltokat eltávolító mosószereket. Tudom, hogy nem dőltök be neki, és nincs is szükség csodára, hiszen a mosószóda éppen olyan hatásos, mint bármelyik vegyszeres társa. Mosópor, mosószer helyett használj mosószódát. 

Tipp: Ha a mosószódához egy fél csésze szódabikarbónát adagolsz, úgy növeled a hatékonyságát, hogy nem terheled a környezetet. 

 

Ez az alternatív módszer azért is fantasztikus, mert a babák bőrét óvni kell a vegyszerektől, így pedig nem kell allergiától, kipöttyösödéstől sem tartani. Nem beszélve arról, hogy mikor kisbabád magadhoz öleled, felveszed, ringatod, a te ruháddal is érintkezik, ezért az is igen fontos, a te ruháidat mivel mosod. 

A mosószódát szoktuk javasolni a hordozókendők tisztántartására is, hiszen azt a kicsik szeretik megcsócsálni, főleg egy fogzós időszakban, mikor egyébként is mindent a szájukba tömnek. 

Tipp: Amennyiben megteheted, teregess a friss levegőre, így amellett, hogy a napsugarak fertőtlenítő hatásukkal melengetik a textileket, a lakást sem terheled feleslegesen túl sok párával. 

 

 

 

Gondoltál már a körforgásra?

Ugyanis minden, amit használunk, visszakerül a természetbe. Így történhet meg, hogy az a rengeteg vegyszer visszakerül a földbe, onnan pedig akár a konyhánkba a vízzel együtt. Nincs az a víztisztító berendezés, amely kiszűrne minden káros anyagot, és 100%-osan tisztává varázsolja az ivóvizünket.

Nem túl szép jövő, igaz? Van, aki azt mondja, nem attól fog helyreállni a környezet egészsége, ha ő mától öko tisztítószereket használ. Pedig rengeteget ér már egyetlen változtatás is. Főleg, ha ezt mindig újabbak követik. 

Mit gondolsz, mennyi méreganyagot lélegzel be egyetlen átlagos napi takarítás, házimunka elvégzése alatt? Mennyi vegyszert lélegez be gyermeked, és mennyi marad a levegőben? Az környezetbarát tisztítószerek használatával a benti levegő is tisztább, méreganyagtól mentes. Olyan dolgok ezek, melyekre az ember nem is gondol, miközben napi szinten ebben él. Nem csak ő, a családja, gyermekei is.

A vegyszermentes mosószerrel mosott ruha nem okoz bőrirritációt vagy allergiás kiütéseket. Az ökobarát zsíroldó használatához nem kell gumikesztyűt használnod, hiszen nem bántja bőrödet. Hatása azonban könnyedén felveszi a versenyt vegyszeres „ellenfelével”. 

 

 

Ugye, mennyi érv szól a környezetbarát tisztítószerek mellett? környezetbarát tisztítószerek

Semmiképpen nem győzködni szeretnélek, csupán megmutatni, mennyi előnnyel jár az, ha környezetbarát tisztítószerekre cseréled a vegyszeres termékeket.
„Csak egészség legyen!” – szokták mondani. A zero waste, környezettudatos életmóddal éppen az egészség kerül előtérbe. A te egészséged, családod egészsége és az élővilág, környezetünk egészsége.

A NaturAnyu küldetése, hogy megmutassa, illetve megmutassam, milyen sokféle lehetőség áll rendelkezésünkre az ökotudatos életvitelben. S azt is, hogy ez nem lemondásokkal jár, sokkal inkább új lehetőségekkel. 

Olyan alternatívákat adok, amelyekkel a jelent és jövőt is jobbá, élhetőbbé tudod tenni. Tarts a NaturAnyuval, és fedezd fel a vegyszermentes tisztító- és mosószerek izgalmas világát.

 

Mert az egészség mindenkinek jár, és én ezen az úton szeretnélek elkísérni téged.