Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

GOTS Minősítés, Tanúsítvány

 GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD (GOTS

KERESD A LOGÓT!

Az egyetlen módja annak, hogy meggyőződjünk róla, hogy a textiltermékeket ökológiai módon gyártották és a gyárban szigorú környezeti és társadalmi normáknak megfeleltek, az a GOTS logó keresése. Ezek azt mutatják, hogy a gyapotot ökológiai módon termesztették, szigorú környezetvédelmi szabványokat dolgoztak ki a feldolgozásra, a gyárakban méltányos munkakörülmények között, felnőtt embereket foglalkoztatnak, és az egész ellátási lánc - a nyersanyagok betakarításától a környezetileg és társadalmilag felelős gyártáson át a címkézésig -  mindennek megfelel, amit egy független, harmadik fél tanúsított.

Mit jelent az, hogy egy szövet GOTS minősítésű?  A Globális Organikus Textil-szabványt (Global Organic Textile Standard), a GOTS-t, 2006-ban hívták életre. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Japán és Németország organikus szövetségeinek együttes erőfeszítései révén jött létre. A GOTS célja, hogy meghatározzon egy, az ökológiai szövetekre vonatkozó univerzális szabványt - a gyapot termesztésétől és betakarításától, a környezetileg és társadalmilag felelős (Fair Trade) gyártáson keresztül a címkézésig - annak érdekében, hogy hiteles biztosítékot nyújtson a fogyasztók számára. A szabványok a fonalakra, szövetekre és ruhákra vonatkoznak, és kiterjednek valamennyi természetes rosttermék előállítására, feldolgozására, gyártására, csomagolására, címkézésére, kivitelére, behozatalára és forgalmazására. A GOTS folyamatos minőségellenőrzési és tanúsítási rendszert kínál a gyapotföldektől egészen a boltok polcaiig. A GOTS minősítésű anyag ezért sokkal több, mint csupán egy textil, amely organikus gyapotból készül.

 

A GOTS jóváhagyott termékeknek legalább 70%-ban organikus gyapotot kell tartalmazniuk

Az "organic" GOTS címkével ellátott textilterméknek legalább 95%-a -, míg a "made with organic" címkével ellátott terméknek legalább 70% -ban minősített biopamutot kell tartalmaznia, a maradék is csak minősített organikus nyersanyagokból, vagy újrahasznosított műszálból lehet (újrahasznosított poliészter, poliamid, polipropilén vagy poliuretán)

  • „organic” – az anyag összetétele minimum 95% organikus pamut, 5% adalékkal, általában elasztánnal. Az organikus pamutot nem keverhetik a közönséges pamuttal, vagy bármilyen más genetikailag módosított gyapotfonállal.
  • „made with x% organic” – minimum 70% organikus pamut, és maximum 10% újrafeldolgozott vagy szintetikus anyag (25% a zoknikhoz, leggingekhez és sportruházathoz). Az organikus pamutot itt sem keverhetik közönséges pamuttal, vagy bármilyen más génmódosított fonállal.

 

A GOTS által jóváhagyott termékek soha nem tartalmaznak potenciálisan káros vegyi anyagokat, vegyszereket, amelyek a hagyományos textilgyártásban találhatók.

A GOTS által jóváhagyott vállalatok környezetileg és társadalmilag felelősek. Íme pár példa, amire figyelniük kell:

  • a környezeti hatások kezelése – szennyvíztisztításra kötelezettek,

  • rákkeltő hatásuk miatt a nehézfémek használata tiltott – nem csak az ólom és a kadmium, hanem az összes toxikus nehézfém

  • nincs klóros fehérítés

  • környezetbarát csomagolási követelmények vannak érvényben

  • a magas szintű szociális normák,

  • az energiacsökkentés és a

  • vízhasználat rendszeres felülvizsgálata

- A GOTS biztonságos és higiénikus munkakörülményeket teremt, nincs diszkrimináció és gyermekmunka

- A GOTS által jóváhagyott termékek teljes ellátási lánca igazolt

- Számítanak a részletek! A gombok, cérnák, zipzárak is megfelelnek a GOTS szigorú kritériumainak

- A GOTS tanúsítását független szervezetek végzik, és üzemeiket folyamatosan ellenőrzik, hogy betartják-e a szigorú szabályokat.

Véleményünk szerint a GOTS szabvány a legátfogóbb és szigorúbb tanúsítás a textíliák tekintetében. Ezért is nagyon nehéz megszerezni!

Az ugyan organikus szálakból készült, de hagyományosan feldolgozott, mérgező anyagokkal és vegyszerekkel teli pamut, termelése több tonnányi vegyi anyagot szabadít fel a környezetbe. Gondoljunk csak az organikus almalé analógiájára! Ha bio gazdálkodásból származó organikus almát tartósítószerekkel, emulgeálószerekkel, festékanyagokkal és stabilizátorokkal főzzük, a végtermék, az almalé nem nevezhető "organikusnak". Ugyanez vonatkozik a szövetekre is.

A biopamut tiszta, természetes, és légáteresztőbb, jobb az érzékeny bőrnek. Mivel az organikus gyapot termesztése és feldolgozása is mérgező vegyi anyagok nélkül történik, így mentes marad a szintetikus mérgektől, melyek a bőrrel való érintkezés útján akár a véráramba is bekerülhetnek. Minden vegyileg kezelt ruhanemű, pelenka, ágynemű a bőr természetes egyensúlya ellen hat, mert akadályozza a bőr szellőzését és természetes légzését. Érzékeny bőrűeknél és kisbabáknál gyakran ekcémát vagy más bőrirrítációt okozhat.

 

Organikus gyapotból készült, de hagyományosan feldolgozott pamut

GOTS tanúsított pamut

Organikus alapanyagot használ

IGEN

IGEN

Minden olyan ismert vegyszerektől mentes, amely károsíthatja Önt vagy az ökoszisztémát

NEM

IGEN

Szennyvizet kezelik, mielőtt kiengedik

NEM

IGEN

A munkások méltányos és higiénikus munkakörülmények között dolgoznak

NEM

IGEN

Ha babádnál vagy gyermekednél ekcémás vagy egyéb bőrallergiás tüneteket tapasztalsz, keresd a GOTS minősítésű ruházati termékeket! A NaturAnyu.hu oldalán több gyártótól is találsz ilyeneket!