Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Apaként a mosható pelenkákról

Csejtey Norbert
Apaként  a mosható pelenkákról

Amikor az első gyerekünk születését vártuk feleségem megkérdezte tőle mit szólnék hozzá, ha mosható pelenkát használnak. Egy pillanatig sem gondolkodtam azon, hogy igent mondjak erre a kérdésre. Akkor meg nem tudtam sok részletet, de ez nem zavart és nem bántam meg, hogy beleálltam a dologba. Most, hogy a második baba is megszületett egy másodpercig sem volt kérdés, hogy mit használunk.

 

Miért is? Elmesélem nektek is, hogy mi volt a döntésem mögött, mik a tapasztalataink egy gyerkőc után.

Természetesen a kiválasztásába a női praktikákra hagyatkoztam. Ha kütyüt kell vásárolni, abban órákig tudok válogatni melyik a legjobb vétel (ár érték arány, teljesítmény…), de ez ismeretlen terület volt.

Végül is a választás a PoPoLiNi egy méretes egyszínű mosható pelenkaira esett (Ebből egy Szett 10db és még 4db lett vásárolva), hozzá pluszban 2db (M-L) egyszínű mosható pelenka külsővel és pelenka betettél (100-120db per csomag) – Ez is újra használható, ha csak pisis lesz.

Miért ez a márka – természetes anyagból készült. – GOTS tanúsított 100% pamut alapanyag, ami a kicsi bőrével érintkezik.

Mikor megérkezett a csomag kipróbáltuk gyerkőc nélkül miként is néz ki a dolog.

Adott a mosható pelenka, amiben el kell helyezni egy eldobható betétet, majd felhelyezés után egy külső ráadásával kész is van a dolog. Hát furcsa volt a száraz teszt na nem azért, mert tiszta volt a pelus hanem azért, mert üres. Gergő csak pár héttel később érkezett meg. Addigra az elméletben minden ment, mint a karikacsapás, de hát ugye a pici mozog ficereg, esetleg sír mert már éhes és egy kis küzdelem a pelenka felvétel. Azt hozzáteszem, ez független attól, hogy mit kell ráadni egyszer használatos, vagy mosható. Néha könnyű laza rutin, boldog, pihent baba. Viszont van olyan is, hogy egy Windows telepítés nyomtatóbeállítással ahhoz képest kutya füle. Te minél jobban akarsz haladni ő annál jobban ellenáll. Ezért a legjobb, ha az Ő tempójában végig menni a folyamaton. Ez senkit nem visel meg annyira. Hidd el ez meghálálja még ha Te ezt akkor és ott nem is érzed.

Gergő már kinőtt a pelenkás időszakból. Marcinál is ugyan ezeket a PoPoLiNi pelenkákat használjuk. Igaz egyik másik viseletes lett, amit egy kis javításával orvosolni lehetett, de tartós, és praktikus darabok. Nemsokára eljön az a pont, hogy majd egy két darabot pótolni kell.

 

BABA

Tisztább szárazabb érzés- Jaa az más. Ami furcsa egy kicsit az elején, hogy a kicsi pelusos popsija nagyobb a mosható esetben, a termék designja miatt. De ez nem akadályozza őt abban, hogy jól mozogjon, kényelmesen aludjon, szaladgáljon. Soha nem volt gond ebből. Amikor már beszélt Gergő soha nem volt olyan, hogy akár egyik akár másik pelenkát preferálta volna.

Mi nem választottunk design szempontból. Színes tarka pelenkát vagy külsőt – Elárulom, Nálunk még nem jött be az a divat, hogy a pelust kívül hordjuk. Sokkal egyszerűbb módon is csinos tud lenni egy kisbaba, mint design pelenkával. Ez azt gondolom egyéni preferencia kérdése.

 

Mosható vs. egyszer h. 1:1

 

SZÜLŐK

 

Ha a baba-gyerek boldog a szülő is boldog. A mosható pelenkák használata egyszerű, a csere menete nem bonyolult. Ha nem bénáztam, akkor kibírta a következő pelus cseréig nem volt elázás vagy egyéb baleset. Az éjszakákat végig bírta, még nagyobb korban is. Nem kellett azon aggódni, hogy komplett ágynemű és ruha csere is kell az éjszaka közepén.

 

Mosható vs. egyszer h. 1:0

 

MOSHATÓ PELENKA HASZNÁLAT

 

Az egyszer használatos esetben egy laza mozdulat és már meg is szabadultam a tartalomtól. A mosható esetében ez egy kicsit másabb. Amikor kinyitom a csomagot a babán, dől el hogy mi a lesz a meló (mindig izgulok, hogy mi jutott nekem egy faltól falig érő szörnyeteg sárgazöldbarna minden árnyalatával, vagy egy laza kis pötty).

Ha csak vizelet van, akkor a mosható pelenka és a pelenka betét megy egy műanyag zárható dobozba a mellékhelyiségbe – ez egy filléres tétel bármelyik áruházban- NE ülj fel a csoda kukáknak, bármennyire is hirdetik, hogy becsszó bent marad minden szag). Nálunk átlagban minden 3. nap ment a mosásba a doboz tartalma.

Ha kemény hardver elemre bukkantam a pelenkába, akkor a betéttel együtt megy a WC-be és bye-bye. Mosható pelenka, meg, mint az előző esetben a műanyag dobozba.

Amire oda kell figyelni, hogy a limitált darabszám miatt egy kicsit előre kell tervezni. Figyelni arra, hogy a mosási ciklus szinkronban legyen a napi rutinjainkkal. Ezen nagyot tud segíteni egy szárítógép, mivel csökkenti a szárítási időt.

Hát, ha megnézed nem is vészes dolog ez így. Pasiként simán vállalható. Ha részt veszek a gyerek körüli teendőkbe, ami NEM volt kérdés sohasem, akkor, nehogy már egy dobozba tétel és egy kis mosógép kezelés okozzon gondot.

 

Mosható vs. egyszer h. 0:1

Nyertes az egyszer használatos pelenka, igaz csak minimálisan és ez is csak kényelmi szempont alapján.

 

KÖRNYEZETVÉDELEM – TUDATOS GONDOLKODÁS

 

Az egyszer használatos pelenkák használata nem könnyebb, mint a mosható pelenkáké, de ezzel szemben környezetre gyakorolható hatás sokkal nagyobb.

Az egyszer használatos pelenkák esetében ahogy majd később a költségek számolásánál látni fogod. Óriási 2.5 év alatt ez 3400pelenkát jelent (ez természetesen gyerekről gyerekre változhat).

Képzeld el egy ez egy nagyon komoly kis pelenka hegy. Na most ezt NEM dobod ki, nem szállítják el hetente a kukásautók, nem deponálják lerakókban…

Igen, használunk villamos energiát és vizet a mosható pelenka tisztításakor, de ez töredéke az egyszer használatos pelenkák előállítására használt elektromos energiának (pelenka gyártása; csomagolás; szállítás; boltok polcain tárolás; újra szállítás az otthonodig). Mindig oda kell figyelni, hogy a TELJES termékúton vizsgáljuk ezeket a hatásokat. Csak a fogyasztói társadalom kényelme miatt életképes egy egyszer használatos termék – ez igaz szinte minden egyéb termékre is.

Mosható vs. egyszer h. 1:0

 

KÖLTSÉGEK

 

Legyen itt egy gyors számolás, hogy ne csak a levegőbe beszéljek teljes költségről:

Kb. 2 hetes volt a pici amikor elkezdtük használni. Azért, mert ekkor meg olyan kicsi volt, hogy elveszett a mosható pelenkában és egészen nem egészen 2.5 éves koráig mire szoba tiszta lett.

Ezalatt az idő alatt hazudnék, ha azt mondanám nem használtunk eldobható pelenkat.

Szín tisztán praktikusság okok miatt. Vendégek jöttek hoztak egy-egy csomaggal, elutaztunk nagyobb távolságra az út alatt nem volt mosásra lehetőség...

Ez alatt a majd 2.5 év alatt összesen pár zacskó fogyott csak el.

Ha napi 4 cserével számolok legyen kerekítve 850 pelenkás nap (levonva az első 2 hetet és meg az egyszer használatosak használatát is kivontam) Így összesen 850X4,5 azaz 3825 eldobható pelenkától menekültünk meg!

Gondolj bele mekkora kupac lenne ez, csak lazán tartalom nélkül is Helyette van 12 mosható pelenka, ami egy kis táskában elfér (volt olyan, hogy Gergő cipelte be az autóból - segíteni akart)

A teljes csomag így nézett ki a mi esetünkben:

10 db PoPoLiNi egyméretes mosható pelenka szett 46.990Ft

4db egyméretes pelenka 4X4.790Ft=19.160Ft

2 db mosható pelenka pelenka külső 2X3.090Ft=6.180Ft

11db eldobható pelenka betét anyatejes 11X1.690Ft = 18.590Ft (A 2.5 év alatt)

Ez összesen 90.920Ft

Mindez Vezérünk és pártunk által megálmodott 27%-os áfával.

Így egyben ez nem kevés, de nézzük a serpenyő másik oldalát. Az összehasonlítás végett ugyan azokkal a számokkal dolgoztam, mint a másik példában.

Itt a teljes mennyiséggel kell számolni, viszont a baba növekedésével az egyszer használható pelenkák ára is nő. A pelenka árak NEM pontos árak, mert márka és beszerzési forrástól függően változnak az árak, de megközelítésnek teljesen megfelelnek.

Ezért a következő közelítést használtam:

3825db-t 4 egyenlő részre osztottam 65Ft per darab; 70Ft per darab, 85Ft per darab és 100Ft per darab.

956X65=62.140Ft

956X70=66.920Ft

956X80=76.480Ft

956X90=86.040Ft

Összesen: 291.580Ft

No így már nem is olyan sok a mosható pelenka ára, de itt most mondhatnád azt, hogy persze ebben nincs bent a mosás költsége, víz és áram.

Nos mivel mi 14db pelenkát vásároltunk ezért átlagban minden 3. napon kellett mosni. Ami 283 mosási ciklusnak felel meg.

1 mosási ciklus átlag mosógépen kb. 1KWh - 42Ft, akkor ez kerekítve 12.000Ft villanyszámlát jelent.

Mi nem használtunk szárítógépet ez első csemeténél. De ha van szárítógép, akkor puhább lesz a mosható pelenka anyaga és könnyebb viselet a kicsinek. Neked növeli a pelusok elérhetőségi idejét a szárítási idő csökkenésével – nem kell annyira sakkozni mikor is legyen indítva a mosás- Ez Kb. 25.000Ft adna a villanyköltségbe.

1 mosási ciklus pedig mosógépben kb. 70liter 1m3 ára kb. 700Ft településeként ez változik– kerekítve 20m3 – 14.000FT.

Nos a vége a z összehasonlításnak:

Mosható pelenka beruházás: 90.920Ft

Felhasznált víz és energia költség: 26.000Ft

Egyszer használatos pelenka az utazások miatt 200dbX70Ft =14.000Ft

Összesen: 130.920Ft kerekítve 131.000Ft

Egyszer használatos pelenka teljes költség: 291.580Ft

Nyertes a mosható pelenka oldalán van költségek oldalán (Igaz, hogy az elején egyben kell nagyobb összeget kifizetni). Ez az ár előny 25.000Ft-t csökken, ha használsz szárítógépet.

135.000-160.000Ft, Na ebből az összegből egész sok dolgot lehet csinálni. Sokkal jobb, mint pelenkára költeni…

Mosható vs. egyszer h. 1:0

 

VÉGEREDMÉNY

Mosható vs. egyszer h. 4:2

 

KONKLÚZIÓ

A mosható pelenka minimális plusz feladat, amit egy APA is tud vállalni. Emellett a pénztárcádat is kíméli és nagyon pozitív hatása van a környezetünkre, amiért TE is teszel valami jót.

Babának és a szülőknek is biztosítja azokat az előnyöket, amiket elvárunk egy jó terméktől.

Én csak ajánlani tudom, hogy próbáljátok ki Ti is a következő babátok születésekor – Nekünk bevált.

Ezzel is egyre többen vagyunk, akik tudatos módon szavazunk a pénztárcánkkal.

 

Sziasztok,

Norbi

 

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!