Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

7 tipp ovikezdés, bölcsikezdés, beszoktatás előtt álló szülőknek

7 tipp ovikedés, bölcsikezdés, beszoktatás előtt álló szülőknekMáris bölcsibe, esetleg oviba megy a kis szemed fénye? Milyen hamar eljött ez az idő, igaz? Az anyukák többsége tele van ilyenkor aggodalommal, kétségekkel, kérdésekkel, sok dologban tanácstalannak érzi magát. Gyere, segítünk, hogy jobban érezd Magad, hogy hogyan készítsd fel gyermekedet az elszakadásra, a beszoktatásra, hogy tudd, mit kell a bölcsis vagy ovis kezdőcsomagba pakolnod, hogy mit kell még beszerezned az oviba vagy a bölcsibe, hogy milyen gyerekruhát, milyen benti cipőt érdemes választanod és még mire érdemes figyelned a bölcsikezdés, ovikezdés előtt!

 

Mondd el a gyermekednek előre, hogy mi fog történni

Már hetekkel az ovi- bölcsikezdés előtt elkezdheted beavatni a picurt. Pár nappal, egy héttel a Nagy Nap előtt minél több részletet mondj el neki vidáman, jókedvűen. Hogy hogyan zajlik majd a napja, mikor keltek, óra fog-e ébreszteni, mivel mentek, hol fog reggelizni, mivel fog játszani, ki és mikor megy érte, kik lesznek ott, sokan lesznek-e, milyen lesz a mosdó, az öltöző, milyen lesz a gondozónéni/óvónéni. Apa és anya mit csinál addig.

Sétáljatok el az ovi/bölcsi felé, mutasd meg neki az épületet!

ha tehetitek, menjetek is be, hadd ismerkedjen egy kicsit az új környezettel, emberekkel! Nálunk az ovi év közben heti egyszer tartott baba-mama délutánt, ahova eljártunk és láthatta a kisfiam a csoportszobát, az udvart, találkozhatott az óvónénikkel. Nagyon örültem ennek a lehetőségnek.

Esetleg szerezz a kicsinek egy helyes kis hátizsákot, amivel majd tud menni az oviba/bölcsibe.

Ha más a napi rutin, mint az ovis/bölcsis napirend lesz, igyekezz úgy alakítani, hogy közelítsen az új időbeosztáshoz - felkelés, délutáni alvás időpontja.

Önállóság

Pár hónappal a bölcsi/ovi előtt próbáld egy kicsit erőltetni a következő dolgokat, ha addig esetleg lemaradásban lennétek, hogy minél önállóbban, élvezettel meg tudja csinálni:

  • pohárból inni egyedül
  • evőeszközzel enni egyedül
  • megtörölni a száját egyedül
  • kezet mosni egyedül, feltűrni a póló, pulcsi ujját
  • orrot fújni – próbáld meg játékosan tanítani. Például egy papírzsepit szétszedsz rétegeire, és egy réteget hanyattfekve ráterítesz a nózijára, próbálja meg az orrával fújni úgy, hogy megemelkedjen
  • fogat mosni
  • cipőt húzni, levetni
  • ruhát felhúzni, levetni
  • oviban már szobatisztának kell lennie 

Szerezz be neki kényelmes ruhákat

Mi anyukák csinosan, jól öltözötten szeretjük közösségbe küldeni csemetéinket, nem igaz? Nem szeretnénk agyonhasznált, a mosástól megkopott, megfakult, kibolyhosodott ruhában a bölcsibe vagy az oviba küldeni a picurt. Az mégis olyan ciki. Ugyanakkor mindennél fontosabb, hogy kényelmes legyen az, amit a gyermekünk visel. Kényelmes legyen a nadrág – érdemes szabadidő együttest beszerezni. Legyen biztonságos, ne akadályozza őt a játékban, ne izzadjon bele, tehát ne legyen műszálas anyag! Válassz minőségi gyerekruhákat, amelyek bírják a mosást, a nagyobb testvértől megörökölve sem nyúltak, fakultak, bolyholódtak ki! Valóban nem könnyű ilyeneket találni, de mutatom mégis hol elérhetők igazán minőségi, kifejezetten kisgyerekekre tervezett, elképesztően designos, vegyszermentes gyerekruhák! Katt ide! Ezeket messziről meg fogjátok ismerni, talán még a gyermeked ovis vagy bölcsis jelét sem kell belehímezned! Nem kell tengernyi ruhát venned! 2-3 naponta úgyis elindítasz egy mosást, és a tartalék ruhára sem lesz szükség minden nap, hidd el! Inkább kevesebbet, de minőségit vásárolj!

 

Válassz neki megfelelő benti cipőt

Hogy milyen a jó benti cipő, arról a Gyerekcipő ABC gyűjtötte össze Nektek a legfontosabb tudnivalókat, melyeket itt olvashattok: https://www.gyerekcipoabc.hu/gyerekcipo-abc-blog/benti-cipo-oviba-bolcsibe-iskolaba

Győződj meg róla, hogy megvan-e minden, ami a bölcsis-, ovis csomagba kell!

Hogy mi mindent kell bepakolnod a bölcsis vagy ovis zsákba, arról itt olvashatsz bővebben.

Te Magad is készülj fel érzelmileg, lelkileg!

A legtöbb szülőnek, főleg az anyáknak roppant megterhelő időszak a bölcsibe vagy oviba szoktatás akkor is, ha minden a legnagyobb rendben megy. Megnőtt a szemünk fénye, kikerül óvó karjaink közül, aggódunk, hiányzik, megannyi érzés kavarog bennünk. Igyekezz higgadt maradni, de ha picit elsírod Magad sem gond, csak magyarázd el a kislányodnak, kisfiadnak, mit érzel. Hidd el, ez az időszak is tartogat Számotokra sok-sok örömöt és nagyon szép dolgokat, amiket nagyon jó lesz megélni, átélni! Nem, nem tetted rosszul, hogy beírattad, hogy ide, hogy túl korán vagy túl későn. Nyugi. A ti élethelyzetetekben ez volt a legjobb, legésszerűbb, amit tehettetek. Minden rendben lesz.

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!