Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

5 érv az allergénmentes biopamut ruhák mellett

5 érv a biopamut ruhák mellettHa allergiás vagy egyéb bőrbetegségek kínoznak Téged, babádat vagy gyermekedet, akkor itt az ideje, hogy elgondolkodj azon, hogy átválts egy másik szövetre vagy ruházati anyagra.

 

Válts allergénmentes, antiallergén biopamut ruházatra, hogy elkerüld az ekcémát és a különböző bőrproblémákat. 

 

 

 

A hagyományos pamut olyan egészségre káros vegyszermaradványokat is tartalmazhat, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki. Abban bizonyára egyetértünk, hogy az allergiások, ekcémás gyerekek száma évről évre egyre nagyobb ütemben növekszik. Itt jön a képbe a biopamut, melyről bővebben itt olvashatsz. Ebben a cikkben most az előnyeinek jártunk utána.

Az organikus termékek egyre keresettebbek az egészség- és környezettudatos fogyasztók körében. A természetes szálakból készült ruhák általában jobbak a környezet számára és sokkal fenntarthatóbbak, mint a szintetikus szövetek, például a poliészter és a nylon, amelyek kőolaj alapú termékek. Olyan más előnyökkel is rendelkeznek, mint például, hogy jobb a légáteresztő képességük, és kényelmesebb a viseletük. Azonban az élelmiszer növényekhez hasonlóan a textilipar növényeit (szálasanyagok), különösen a gyapotot, is rengeteg olyan vegyszerrel permetezik, amelyek nagy pusztítást okoznak az élővilág minden szintjén. Az organikus pamut számos előnnyel rendelkezik a hagyományosan termesztett gyapot és egyéb anyagok tekintetében. Lássunk 5 okot arra, hogy miért válasszunk tanúsított organikus pamutból készült ruhát!


1. Az organikus pamut (biopamut) mentes az egészségre ártalmas vegyszerektől

A GOTS minősített (erről lásd bővebben itt) biogazdálkodók nem alkalmaznak veszélyes peszticideket és műtrágyákat, továbbá nem használnak genetikailag módosított összetevőket sem. Ezek a mezőgazdasági termelők szigorú szabályozás és felügyelet alá tartoznak, beleértve a rendszeres ellenőrzéseket is. Érdemes megjegyezni, hogy a biopamut alapanyag önmagában még semmi esetre sem jelenti azt, hogy az ebből készült ruházat nem tartalmaz vegyszereket. A biopamutból készült ruházat csak akkor nevezhető organikusnak, ha az egész feldolgozási- és gyártási folyamat is mentes a káros fehérítőktől, rákkeltő festékanyagoktól és egyéb mérgező vegyi anyagoktól. Erre garancia a GOTS minősítés. Keresd a GOTS logót!  Ez fontos, mert sajnos sok nagy ruházati cég hamisan, a vásárlókat megtévesztve biopamutként tűntet fel olyan ruhákat is, amelyek nem azok! Mindig keresd a tanúsítványt mögötte!

Meglepő lehet, hogy a gyapot nem csak a pamut ruházati termékek alapanyaga, de az élelmiszerekbe is sok esetben belekerülhet. A gyapotmagolajat például fűszerekben, salátaöntetekben használják, de chipsek, sós rágcsálnivalók és kekszek összetevői között is megtaláljuk. Sőt, sok állattenyésztő takarmányként is ad az állatainak a gyapotból, így aztán a mérgező vegyszertartalom könnyedén bejuthat a húsokba és a tejtermékekbe is.

2. Az organikus pamut viselete jobb az érzékeny bőrűeknek, allergiásoknak

A hagyományos textilgyártás termékei még a gyártási folyamat során is elképesztő mennyiségű kémiai kezeléseken mennek keresztül (fehérítés, lágyítás, színezés stb.). Az organikus ruházatot természetes színezékekkel festik, éppen ezért az organikus ruhák viselete nem okoz bőrirritációt, és minimalizálhatja az allergiás reakciókat. A babáknak és a gyerekeknek sokkal vékonyabb és érzékenyebb a bőre, ezáltal még jobban ki vannak téve az ekcémának, pelenkakiütésnek, egyéb bőrallergiáknak. Válaszd Te is az organikus pamut ruhákat! Már itthon is találsz biopamutból készült baba textíliákat: a babaruháktól kezdve az biopamut mosható pelenkákig, textilpelenkákig.

3. Az organikus pamut jobb a környezet számára is

A Soil Association és az Organic Trade Association szerint annak ellenére, hogy a gyapottermesztés a világ mezőgazdasági termelésének mindössze 2,5%-át teszi ki, a világon összesen felhasznált rovarölő szer 25%-át, a növényvédő szerek 10%-át a gyapot permetezésére használják. Ezek a vegyi anyagok szennyezhetik a felszín alatti vizeket, károsíthatják a biológiai sokféleséget és befolyásolhatják a talaj termékenységét. A felszín alatti víz szennyezettsége akár a víz oxigénszintjét is befolyásolhatja, és károsíthatja a vízi élővilágot. Ezzel szemben az ökológiai gazdálkodási módszerek visszaállítják a talaj tápanyagtartalmát, nem szennyezik a felszín alatti vizeket. Az ökológiai gazdálkodás ellensúlyozza az ember okozta éghajlatváltozás hatásait: a CO2 talajban való megkötésével és a fosszilis-alapú műtrágyák helyett szerves trágyák használatával csökkentik a környezetbe kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét.

4. A biopamut előnyösebb a gazdálkodóknak is


A hagyományos gazdálkodási módszerekhez használt vegyi anyagok nem csak a környezetet szennyezik, hanem az ezekkel a szerekkel közvetlenül kapcsolatba kerülő mezőgazdasági munkásoknak az egészségét is károsítják. Az alkalmazott vegyi anyagok közül sok, mint például az Aldicarb, halálos méreg, míg mások súlyos betegségeket vagy születési rendellenességeket okozhatnak. Sok vidéki gazdálkodó gépek helyett kézzel kezeli a gyapotot, ezzel növelve a betegségek kialakulásának kockázatát. Az organikus gyapot a gazdálkodók egészségére nézve sokkal biztonságosabb és olcsóbb is, mert nem kell a drága vegyszerekre költeniük.

 

 

5. A biopamut ruhák gyártása magasabb színvonalú, minőségük kiváló

A GOTS tanúsított ruházati gyártók társadalmi felelősséget vállalnak, a Fair Trade irányelveknek megfelelően dolgoznak, ezáltal garantált, hogy termékeik etikusak. Ezen a linken tovább olvashatsz pár ilyen kiemelt gyártóról és arról, hogy ők milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy minimalizálják a környezetre gyakorolt hatásukat.

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!