Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

10 gyereknapi program ötlet, ha kerülnéd a tömeget

10 gyereknapi program ötlet, ha kerülnéd a tömeget

Szeretnéd meglepni szemed fényét valami igazán jó kis programmal gyereknapon, ugyanakkor kerülnéd a tumultust? Bizony, van az úgy, hogy kiszemelsz egy jó kis gyerekprogramot, aztán már a parkolásnál és a jegypénztárnál olyan dugó van, hogy a gyerekek és Te is kezded elveszteni a türelmedet és onnantól fogva már nem is tudtok igazán jól szórakozni. Veled is volt már ilyen? Akkor olvass tovább olyan gyermeknapi tippekért, amelyekkel elkerülheted, hogy a család minden tagja idő előtt nyűgös legyen!

 

 

 

 

Miután megszületett a kisfiúnk és első alkalommal mentünk el együtt egy kisebb fesztiválra, ahol rengeteg programot és szórakozási lehetőséget kínáltak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, döbbentem rá, hogy ahogy a gyerek nő, nem biztos, hogy jó ötlet ilyen helyekre vinni, legalábbis nem sűrűn, és hogy bizony érdemes lesz másféle családi programok után nézni.

A parkolási zűrzavar és a jegyvásárlásnál egymás letaposásán, illetve a már az elején nyűgös gyerekek nyugtatásán kívül még temérdek olyan dolog van egy ilyen fesztiválon, vagy gyereknapi forgatagban, ami homlokegyenest ellentétes egy felhőtlen családi szórakozással, de még a Te nevelési elveiddel is, és pont, hogy nem szeretnéd azt, hogy az egyik vagy másik ilyen dolgot tanulja meg értékelni a gyermeked.

Például ezen a helyen volt egy számomra igazán borzalmas giccsparádé kisvonat, ami 500 Ft-ért vitte a gyerekeket körbe-körbe, és valami irtózatos műanyag zenét adott ki magából. (Nálam épp ez a kisvonat verte ki a biztosítékot, de gondolom ez mindenkinél más.) Persze, ahogy annak lennie kell, a kisfiam ezt nézte olyan, de olyan sóvárogva és akkora boci szemekkel, hogy az ember lánya nehezen tudott ellenállni a kísértésnek, hogy ”de hiszen annyira tetszik neki, hát ne rontsam már el az örömét”. Én meg ott álltam megsemmisülve, hogy „de hát rögtön az elején nem adhatom fel az elveimet”. Tudom, tudom, „az elv olyan, mint a szellentés, az ember tartja, amíg tudja”, de azért mégis.

Végül – kövezzetek meg - nem lett kisvonatozás, és a gyerek nem állt meg a növésben, de még a kedvét sem rontottam el. Azóta is azt figyelem, hogy igazából neki mindegy, hogy mit csinálunk, hova megyünk, csak együtt legyünk és leginkább kint a szabadban és ő boldog. Akármennyire is csábítják az ember gyerekét - a leginkább eladni akaró - szolgáltatók a mindenféle szörnyűséges kisvonatjaikkal /programjaikkal, nem feltétlenül az fogja boldoggá tenni a gyermekünket, ha egy ilyenre felülhet, egy ilyen programon részt vehet.

Lássuk, melyek azok a gyereknapi, vagy csak simán gyerekprogramok, amelyek segítségével elkerülheted a hisztit, a saját értékrended szerinti élményeket és szórakozást mutathatod meg csemetédnek, miközben az egész család jól érzi magát és igazán minőségi időt tud eltölteni együtt. Itt a gyerekedet nem kísértik lépten-nyomon felesleges kacatok, amit mindenáron meg akar vetetni Veled, és aztán ami otthon csak a port fogná.

  1. Hajtányozás vagy sínbiciklizés

Pár évvel ezelőtt a barátaink 3 és fél éves kislányával mentünk, és ugyan akkor ő maga még nem tudta hajtani a sínbiciklit, rettentően élvezte a dolgot! Sok helyen meg lehet állni, kirándulni, piknikezni, egy csudajó egész napos program.

TIPP! Mindenképpen érdemes előre lefoglalni a hajtányt.

  1. Szalonnasütés, bográcsozás

Akár egy parkban, erdőben, vagy az udvaron is süthettek. TIPP! A gyerekek akkor élvezik a legjobban, ha maguk gyűjthetik be a gyújtóst és a botokat a környékről.

  1. Süssétek meg a kedvenc süteményét, vagy pizzáját együtt!

Rossz idő esetére egy kiváló benti program lehet.

  1. Csónakázás, kenuzás, vízibiciklizés

Legyen az kisebb, vagy nagyváros biztosan találtok a közelben olyan helyet, ahol lehet csónakázni, vízibiciklizni, kenuzni. TIPP! Mi nemrég Laxenburgba látogattunk el, ahol egy több hektáros parkban egy hatalmas csónakázótó van, a tavon pedig egy bájos romantikus kastély. Igazi gyerekparadicsom, ahol nem csak csónakázni, de kompozni, szélsárkányozni, virágot, vagy gombát szedni is lehet.

  1. Túra, kirándulás, geocaching

Szerte az országban szebbnél szebb kirándulóhelyek, túraútvonalak, tanösvények (pl. az Őrségben a Vendvidéken) vannak, akár geocaching ládákat is kereshettek. Egy ilyen láda felkutatása nagy izgalommal jár gyereknek és felnőttnek egyaránt.

TIPP: Jó, ha van nálatok egy binokulár, hátha útközben láttok állatokat is.

  1. Strandolás egy természetes tavon

Ha igazán nyáriasra fordul az idő, a zsúfolt városi strandok helyett próbáljatok ki egy természetes vízű fürdőtavat! A mi környékünkről pár példa: Vadása tó, rohonci, burgi tó.

  1. Családi fotózás

Akár a szabadban, vagy rossz idő esetén odabent is igen jó móka egy közös fotózás egy profi fotóssal. Ne egy merev, műtermi, szigorúan beállított fényképezkedésre gondoljatok, hanem egy felszabadult játékra! Hívjátok meg a családot, vagy a barátokat is! Egy igazán ügyes családi fotós remekül irányítja a dolgot úgy, hogy a gyerekek ne unják meg idő előtt. Főleg a kislányok élvezik, hogy felöltözhetnek mindenféle ruhába; a kisfiúk szívesen babrálnak a fotós kellékekkel.

  1. Építsetek kartondobozokból házat, repülőt, stb!

Szintén lehet akár kinti, akár benti program is, hogy használt kartondobozokból vágtok, ragasztotok valamit együtt! Hogy mit, annak már csak a gyerekek fantáziája fog határt szabni. Szeretnek rajzolni is ezekre a remekművekre, garantáltan jól fogtok szórakozni!

  1. Vonatozás

Szemeljetek ki egy távolabbi helyet, ami vonattal kb 1-3 órára van Tőletek, és utazzatok vasúton! A gyerekek, főleg a kisfiúk imádják már magát a vasútállomást is, hát még ha esetleg egy mozdonyra is felszállhatnak!

  1. Sárcsata

Nem igaazán esünk kétségbe, ha a gyerekünk a pocsolyákban ugrándozik, de azért arra, hogy úgy istenigazából besározhassa magát, ritkán van példa. Tégy ezúttal kivételt és hagyd, hadd élvezzék, hogy tokától bokáig sárosak!

TIPP: felnőttek is beszállhatnak!

Ezek a programok vszabadon variálhatók, kombinálhatók is egymással. Az a nagy előnyük is megvan, hogy a gyermeked jó eséllyel nem eszik majd olyan dolgokat, amit Te nem szeretnél, hogy egyen. 

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!