Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

10 érv a hordozás mellett

10 érv a hordozás mellett

Bár a kismamáké egy nagyon összetartó kis társadalmi csoport, mégis van néhány kérdés, ami miatt képesek ölre is menni. Az egyik ilyen jellemzően éppen a babahordozás, baba kenguru kérdése. Legyen vagy ne legyen, egészséges vagy nem a babának, árt-e a mama gerincének vagy éppen megkönnyíti a mindennapokat? Milliónyi érv és ellenérv repked az internetes fórumokon. Én őszintén szólva imádtam hordozni, nagyban megkönnyítette a mindennapokat, és kapásból tudok is mondani 10 nyomós érvet, hogy miért éri meg hordozókendőt, csatos hordozót, vagy más babahordozó eszközt használni.

 

 

 

 

 

 1. Újra lesznek kezeid
  Aki nem volt még otthon egyedül egy néhány hetes babával, az nem is tudja igazán, hogy mennyire tudnak hiányozni a kezeink. Amikor ebédelni kellene, ki kellene takarítani, halomban áll a vasalnivaló vagy éppen csak a létfenntartáshoz szükséges dolgokat látná el az ember lánya. Na, ilyen esetekben egyszerűen életmentő lehet egy hordozókendő vagy csatos hordozó. Egyszerűen csak felkötöd a babát, aki a szíved ütemes hangjától, a tested melegétől vagy a mozgásod által gerjesztett ringatózástól percek alatt elalszik, és máris tiéd a világ.

 2. Kényelmes babának és mamának
  Sokan tartanak tőle, hogy a baba hordozása gerincbántalmakat vagy különböző fájdalmakat okoz, de én ezt soha nem tapasztaltam. A megfelelő technikával felkötött hordozókendő finoman körbeöleli a babát, megtartja a kis testét, miközben szabadon hagyja lélegezni is. A baba 6-7 kg-os koráig szabad elöl hordozni, utána csak hátul, mert a nagyobb súly tényleg jobban megterhelné a derekadat és a hátadat. A megfelelő kötési technikával azonban szinte nem is fogod érezni a baba súlyát. Kényelmes megoldás neki és neked is.

 3. Egyszerű használni
  Sokan tartanak attól, hogy a bonyolult megkötni a hordozókendőket, de tényleg nem nagy ördöngösség. A NaturAnyu webáruházban vásárolt hordozókendőkhöz mellékelünk egy kis füzetet is, amiben lépésről lépésre sajátíthatod el a felkötési technikákat. Bátran próbálgasd végig, hogy melyik a legkényelmesebb, legszimpatikusabb Neked és a babádnak. A youtube-on is találsz videókat a megkötésről. Ha pedig biztosra akarsz menni, akkor érdemes elmenni egy tanfolyamra, ahol gyorsan megtanítják a trükköket. A csatos hordozók használata könnyedén elsajátítható.

 4. Nyugodtabb baba
  A kisbaba 9 hónapon keresztül szinte csak az anyukája szívverését, a belső szervek mozgását, a légzését hallotta, a testmelegét érezte. Az első néhány hétben és hónapban nagyon ijesztők lehetnek számára a külvilág zajai, fényei, ezért sok baba nyugtalanabb, nem szeretne egyedül maradni, pláne nem egyedül aludni. A hordozókendőben vagy csatos hordozóban élvezheti a testközelségedet, érezheti az illatodat, hallhatja a szívverésedet, ami megnyugtatja és tudja, hogy biztonságban érezheti magát. A legtöbb babánál ez a bizonytalan időszak gyorsan, de legkésőbb néhány hónap alatt elmúlik, de addig jó szolgálatot tehet egy hordozó eszköz.

   

 5. Többet alszik a baba
  Sokan panaszkodnak arra, hogy a néhány hetes baba csupán 20-30 perceket alszik nap közben, folyton felsír és csak kézben alszik vissza újra. A 4. pontból talán már te is rájöttél, hogy mi állhat ennek hátterében, a tényen ugyanakkor nem változtat, a babának minél több alvásra lenne szüksége. A hordozókendőben, más babahordozó eszközben magadra kötve biztonságban érzi magát, hosszabban és mélyebben is alszik.

 1. Egészséges a babának
  A hordozást ellenzők attól tartanak, hogy a hordozó nem támasztja kellően a babát, pedig ez épp ellenkezőleg van. A hordozókendő és a csatos babahordozó is teljesen körülöleli a babát, fixen tartja a fejét, jól megkötve ideális pózban tartja a lábakat is. Olyan babahordozót válassz, amelyiknél a baba Feléd néz, Feléd van a pocakjával, nem pedig kifele. A kifelé testtartás az, ami káros, nem pedig általában a baba kenguru! Kengurunak nevezik mindkét fajtát, azt is, ahol kifelé, azt is, ahol befelé van a baba. A Liliputi és a Manduca babahordozókat ortopédusok ajánlják, így azok használatától egészen biztosan nem kell tartanod!


   

 2. Egyszerűbb vele közlekedni
  Ha próbáltál már babakocsival bármilyen ügyet elintézni, akkor ezt a pontot talán nem is kell magyarázni. Babakocsival szinte lehetetlennek tűnik bármilyen ügyet elintézni, bejutni egy-egy üzletbe vagy csak egyszerűen a városban közlekedni. Mindenhol padkák, nehezen nyíló ajtók és sok-sok türelmetlen ember körülöttünk. Hordozókendővel vagy csatos hordozóval sokkal könnyebb és gyorsabb közlekedni, pillanatok alatt indulhatunk és bárhova el- és bejuthatunk.

 3. Nem kell lemondani a kirándulásokról
  A kisbaba születésével sok családnál megváltoznak a szokások, és a nehezebb mozgás miatt pl. elmaradnak a nagy hétvégi kirándulások. Pedig egy kiadós séta a babának, a mamának és a papának is jót tesz. Babakocsival persze lehetetlen bejutni az erdőbe, a hordozók előtt azonban nincs akadály. Csak a te energiád szab határt a távoknak és céloknak.

 4. Óriási választék
  Bár alapvetően a hordozás nem a divatról szól, mára annyira népszerű lett, hogy a tervezők is egyre szebb, színesebb, változatosabb verziókat készítenek belőlük. Így biztosan találsz az ízlésednek megfelelő színű hordozókendőt,

  mintás csatos hordozót, sőt, akár kabátot, övtáskát, takarót, hordozós cipőt vagy pántvédőt.

 5. Olcsóbb, mint a babakocsi
  Bizony egy kisbaba érkezése nem olcsó. A babakelengye összeállítása, a babaszoba berendezése, a ruhák, kiegészítők súlyos tízezreket rántanak ki hirtelen a család zsebéből. A határ pedig a csillagos ég. Ebből a szempontból is előnyt élveznek a hordozó eszközök, mert egy babakocsihoz képest kb. a tizedébe kerülnek.

A sor persze még sokáig folytatható, de tény, a hordozás kényelmes, biztonságos, könnyen használható és a mai, modern, állandó mozgásban lévő kismamák hátáról nem igen hiányozhatnak.

Kedvet kaptál a hordozáshoz? Válassz egy trendi biopamutból készült hordozókendőt vagy organikus pamut csatos hordozót kínálatunkból »

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!