Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zero waste, egészséges Mikulás Csomag – mi kerüljön bele?

Bokor Zsófi - NaturAnyu
Zero waste, egészséges Mikulás Csomag – mi kerüljön bele?

Nincs ötleted mit tegyél a pici baba, totyogó, vagy éppen az ovis gyerek Mikulás csomagjába? Vajon Ő mit szeretne, mit hozzon a Télapó? Igyekszel arra is figyelni, hogy egészséges és minél inkább hulladékmentes, zero waste csomag kerüljön a kiscsizmákba?

Segítünk! Összegyűjtöttünk pár tippet a tudatos Mikulásnak, hogy mi kerüljön a pici baba, az 1-2 éves és az óvodás, kisiskolás kisgyerek csomagjába!

Zero waste, egészséges Mikulás Csomag – mi kerüljön bele?

Arról már ejtettünk szót, hogy mi kerüljön az adventi kalendáriumba, lássuk most a Mikulás csomagot!

Egyre több szülő tudatosan figyel arra, hogy gyermekét az Ünnepek alatt se árassza el temérdek édességgel, illetve az is egyre fontosabb számunkra, hogy a Mikulás csomag, az Adventi Naptár vagy éppen a karácsonyi ajándék és ezek csomagolása ne eldbobható, egyszer használatos legyen.

1. Kezdjük is rögtön a csomagolással!

A műanyag zacsi helyett már sok helyen választhatsz helyes kis ünnepi vászonzsákocskákat! Mutatok egy példát – ennél a Mikulás zsáknál Iringó még arra is figyelt, hogy az kényelmesen beférjen a kis csizmákba!

Igazán tudatos választás, hiszen amellett, hogy hulladékmentes, még magyar termék is, helyi alkotótól.

2. Mit hozzon a Mikulás egy Pici babának – 0-1 éves korig?

Minél kisebb a Picur, annál inkább próbáljuk még megóvni őt az édességektől, a káros anyagoktól. De mégis, ha nem csokit, akkor mit rejtsen a kiscsizma?

Ezeknél a Kicsiknél előbb vagy utóbb elérkezik a fogzás időszaka, amikor szívesen rágicsálnak szinte bármit, ami a kezük ügyébe kerül – enyhítve ezzel a fogzás okozta zsibbadást, fájdalmat. Válassz Számára vegyszermentes rágókát vagy csörgőt! Egy fa vagy textil babajáték – olyan, ami garantáltan mentes a vegyszerektől – azon túl, hogy egészséges, az előállítása és az élettartama végén sem keletkeztet hulladékot. Kerüld a műanyagot, a „természetes” kaucsuknak mondottakat is, hisz az előállításuk során azokat is rengeteg vegyszerrel kezelik, mire elérik a megfelelő állagot, illetve azok ugyanúgy nem bomlanak le, mint a hagyományos műanyag társaik!

3. Mikulás ajándék 1-2 éves babának, gyereknek

Sokan, teljesen jogosan, azt mondják, hogy a Mikulás nem hoz játékot, mert Karácsonyra úgyis lesz abból elég. Jó-jó, de akkor mit, jön máris a kérdés!

Az 1-2 éves korú gyerekek javarészt már ugyanazt eszik, mint a felnőttek. Kortól – és fogak számától – függően már rejthetsz a csomagba:

 • mandarint, kivit, almát– alaposan mosd meg előtte, mert sajnos a déli gyümölcsöket rothadásgátló anyagokkal kezelik. A banánt azért kerüld amennyire lehet – egyrészt messziről jön, másrészt a banán az egyik leginkább vegyszerezett növény a világon!
 • aszalt gyümölcsöket – mazsola, aszalt szilva, asztalt barack – ezekből elég nehéz magyart találni sajnos – ha teheted, figyelj rá, hogy hazai, még inkább házi legyen
 • ha csokit választasz – inkább legyen kevesebb, de magas kakaótartalmú és itthon, vagy pl. Ausztriában készült Fair Trade csoki. A csomagolásra is figyelj – lehetőleg legyen papírban!
 • dió, mogyoró, mandula esetleg pisztácia – (óvatosan azért, mert ezek némelyike allergiás reakciót válthat ki az arra érzékeny gyerekeknél) kimérve is lehet kapni, vidd Magaddal a vászonzsákodat! A gyerekekkel külön öröm ezeket feltörni, felbontani  smiley
 • saját készítésű keksz, ha boltban veszed, figyelj, hogy mibe csomagolják!
 • egy-egy darab minőségi, hazai szaloncukor a hagyományos csomagolásban nem árthat egy gyereknek sem!

Ezentúl meglepheted őt akár egy pihe-puha kesztyűvel, jó meleg sapkával, sállal.

4. Mi kerüljön egy ovis, kisiskolás kiscsizmájába?

Az előző pontban felsoroltakon túl, azok helyett, vagy mellett lehet például:

 • mágneses fa kisvonat (pl. Ikeában amit lehet kapni, vagy használtan beszerezni)
 • kréta
 • gyurma – házilag is készíthetsz
 • fa lendkerekes kisautó
 • fair hajgumi - hát az meg milyen? Itt találod - kattints!
 • fa pörgettyű
 • kislányoknak egy csinos hajpánt
 • bambusz gyerek fogkefe
 • kimérve lehet kapni pattogatnivaló kukoricát – ezt együtt kipattogtatjátok a lábosban otthon – jó móka!
 • kimérve lehet kapni csokiba mártott mazsolát, mogyorót – egyéb kis drazsékat! Jobb és egészségesebb, mint a műanyagba csomagol, műanyag gumicukor, főleg, ha saját Magad készíted el otthon!
 • szalmadísz
 • ha virgács jár neki - ne bajlódj a nylonba csomagolt aranyozott, méregdrága darabokkal - bőven megteszi pár szál egy cirokseprűből! Az igazán zero waste  wink

Fenntartható ajándékcsomagot szeretnél összeállítani KarácsonyraKattints ide tippjeinkért!

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!