Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gondolataim a Föld Napján – személyes blogposzt képekkel

Gondolataim a Föld Napján - Szeméyles blogposzt képekkelEz az írás most egy kicsit rendhagyó lesz, nem arról szól, hogy miért és hogyan vigyázzunk a természetre – tudja, érzi azt mindenki maga -, hanem beengedlek Benneteket a kulisszák mögé, a saját cikázó gondolataimba, hogy mennyi mindent jelent nekem április 22-e és miért, és hogy én miért érzem úgy, hogy vigyázzak a Földre. Milyen út vezetett el engem eddig.

Képeket is válogattam Nektek hozzá. Fogadjátok szeretettel!

 

 

Szeretem a Föld Napját, ez nekem olyan, mint az Anyák Napja, Földanyánk Napja. Sőt, április 22 egy másik anyukámról is szól, hisz ez a nap a Keresztanyám születésnapja. Mikor még ő járt iskolába, a tanáruk egy szép április 22-i napon feltette nekik a kérdést, hogy „na, gyerekek, kinek van ma a születésnapja?” – és várta az ovációt, hogy Vlagyimir Iljics Lenin „atyánknak”, de helyette az akkor még kislány keresztanyám büszkén kiáltott fel, hogy „Nekem!”. Mondanom sem kell, a tanár szája széle kissé lebiggyedt a válasz hallatán.

Kiskoromban, nálunk otthon a TV távirányítója apukám kezében volt, azt néztük, amit ő - ennek most így utólag már nagyon örülök. Már a suliban az egész osztály a Dallas éppen aktuális részét elemezte, mikor én azt sem tudtam mi az, eszik-e vagy isszák (most már tudom – isszák). Dallas helyett én Kudlik Juli Delta című sorozatát voltam kénytelen nézni, meg a Bolygónk, a Föld-et. Egy nyári táborozós vetélkedőn így aztán kívülről fújtam, hogy milyen mély a Mariana árok, hogy melyik a Föld legrövidebb folyója, stb. – fergeteges győzelmet aratott a csapatunk.

Nem voltunk nagy túrázók, de rendszeresen jártunk az erdőbe: mikor nyílt a hóvirág, vagy a gyöngyvirág, aztán mentünk vargányázni, gesztenyézni, vagy szánkózni. (Egy ilyen szánkózás alkalmával veszett el a zöld Trabink kulcsa, amit aztán csodával határos módon megtaláltunk végül.)

Mindig megcsodáltuk a természet alkotta érdekes sziklákat, köveket, teremtményeket. Szép lassan magával ragadott a dolog, olyannyira, hogy aztán a földrajz lett a kedvenc tantárgyam. Azon belül is a geológia érdekelt a legjobban – végül mégsem felvételiztem az Elte-re, geológia szakra – erről majd máskor.

Viszont akármerre járok, lenyűgöz a bolygónk. Apámmal minden Föld-del kapcsolatos dokumentumfilmet megnéztünk, és mindkettőnknek volt egy álma, hogy mit szeretne egyszer az életben látni a Földön. Nekem kettő is volt, az egyik 2013-ban teljesült, pedig sosem hittem benne igazán, hogy egyszer valóra válik – aztán egy két hónapos üzleti út után ott álltam a Grand Canyon peremén. Nincs az a fotó, nincs az a videó, ami azt leírja – egyszerűen elképesztően gyönyörű, ott állsz és nem hiszed el, hogy ilyen van. Elképzeled, hogy milyen erők hozták létre és elkezded tisztelni a bolygót, ahol élsz.

NaturAnyu Föld Napja - Grand Canyon

A Grand Canyon egy picurka részét mutatja csak ez a fotó – na meg engem

A következő képet az Antelope kanyonban készítettem. Ezzel a képpel sikerült megnyernem egy kisebb, házi fotópályázatot, de nem is ez a lényeg, hanem az anyagok, a formák, az árnyékok és a színek varázsa – pedig ez „csak” egy egyszínű, sárga homokkő. Mégis milyen csoda született a Föld, a Nap, a Szél, a Víz és az Idő együttes munkájából:

 

NaturAnyu Föld Napja - Antelope Canyon

 

A mamutfenyős képen ott bújtam meg alul – nézd csak meg mekkora vagyok én, és még hol lehet a fenyő teteje, és ez még egy fiatalabb példány! Mennyi mindent megélt, mennyi mindent látott már ez a fenyő! Ezzel a fotóval apukám álmát én teljesítettem, ő mindig a mamutfenyőket akarta volna látni.

NaturAnyu Föld Napja - Mamutfenyő

 

Nini, egy ablak a sziklában, és nini, ott az alján a férjem – csak, hogy el tudjátok képzelni a méreteket. Na, ki találja meg?

 

NaturAnyu Föld Napja - Lyuk

Ablak a Világra! Nézz be rajta Te is!

A Földön az egyik hely, ahol igazán közel kerülsz a természethez, a vadállatokhoz. Ember és állat békességben él egymás mellett, egymás közvetlen közelében, mégis háborítatlanul.


NaturAnyu Föld Napja - Fokák

Napozó fókák

Ezek a földkéreg alatti és feletti erők olyan csodás, gyönyörű dolgokat hoztak létre, hogy szívből azt kívánom, hogy mindenki láthassa őket élőben, sőt mindenkinek a gyermeke, unokája is láthassa és érezhesse mindezt, hogy egyszer mindenki érezze meg, mekkora ereje van a Földnek, és ez milyen tiszteletreméltó.

Talán ezért is próbálok rá vigyázni, és amit csak tudok megmutatni a kisfiamnak, felhívni a figyelmét a természet apró és hatalmas dolgaira is. Már most örömmel kergeti az udvaron a bodobácsokat, és tépi magának és eszi nyersen a sóskalevelet miközben süt rá az éltető Nap és megsimogatja a hűs szellő – tudja és érzi, hogy milyen csodajó a természet és pont ez az, amit szeretnék, hogy szeressen! Hogy érezze és tudjon különbséget tenni természetes és műanyag között, értékes és értéktelen között!

Te mit szeretsz a legjobban a természetben, mi az ami igazán lenyűgözött? Oszd meg velem is!

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!