Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A minőségi gyerekruha 5 ismérve – Így válassz ruhát csemetédnek!

A minőségi gyerekruha 5 ismérve – Így válassz ruhát csemetédnek!

Hogyan keresünk manapság gyerekruhát? Milyen tényezőkre figyelünk, mi vezérli a választásunkat? Milyen gyerekruha tetszik nekünk, és milyen tetszik a gyerekeinknek? Milyen szempontok alapján választunk gyerekruhát? Mit tanácsolunk a többi Anyának, hogyan válassza ki, mibe öltözteti csemetéjét és hol vásároljon? Mennyi ruhára van szüksége egy gyereknek? Szerinted milyen a minőségi gyerekruha, és Te mi alapján választasz?

Én összegyűjtöttem a magamét:

 

A jó, minőségi gyerekruha ismérvei:

Legyen kényelmes, ne akadályozza a gyereket a játékban!

A gyerekek állandóan mozgásban vannak, és ez így van jól. Hintáznak, mászókáznak, fára másznak, rohangálnak, motoroznak, fogócskáznak, bújócskáznak. Hogy mindezt igazán örömmel tudják csinálni, és élvezzék, fontos, hogy kényelmes legyen a ruhájuk, ne akadályozza őket a mozgásban.

Fontos szempont az is, hogy könnyen bele tudjanak bújni, a kisebbeket könnyű legyen öltöztetni. Mi is kaptunk igen divatos kis gyerek pulcsit, tényleg marha jól néz ki, de annyira karcsúsított, annyira felnőttes, hogy mikor a kisfiamra adom, ordít, mert ugyan jó a mérete, de alig tudom ráhúzni a vállaira, karjaira. Így aztán alig kerül elő.

A gyerekruhák legyenek természetes anyagból, hogy ne izzadjanak bele a kis lurkók. Egy műszálas anyagba hamar beleizzadnak és úgy könnyedén megfázhatnak. Sajnos a hagyományos pamut anyagok hemzsegnek a ruhagyártás közben beléjük került rákkeltő színezékektől, mérgező zsugorodásgátlóktól, vasaláskönnyítőktől, és egyéb veszélyes kemikáliától, melyek a bőrön – főleg egy izzadt bőrön – keresztül felszívódva ekcémát, allergiát, vagy súlyosabb megbetegedéseket is okozhatnak. A legtöbb szülő éppen ezért már organikus, vegyszerektől mentes biopamut ruházatot igyekszik választani csemetéjének. Ezt az igényt azonban a nagy ruhagyártók is felismerték és sajnos sokszor megtévesztik a vásárlókat azzal, hogy biopamutként tűntetik fel a gyerekruháikat, amelyek nem azok, sok esetben még csak nem is pamutból vannak! Ne dőlj be nekik, mindig keresd a bio minősítést (GOTS minősítés) a címkén!

Az organikus gyerekruhák ugyan nem olcsók, de már egyetlen darabbal is rengeteget tehetsz gyermeked egészségéért.

Legyen divatos! Tetszeni fog a gyerekemnek is?

Számunkra is fontos, hogy a ruháink legyen divatosak, jól nézzenek ki, igaz? Főleg a női ruhák esetében ez nem mindig jár együtt azzal, hogy a ruha kényelmes is. Ez bizony sokszor a gyerekruhák esetében is így van, de azért az igazán jó gyerekruha gyártók, mint például a brit Kite és a német Loud+Proud odafigyelnek erre is, és minden kollekciójukban előállnak divatos és egyben kényelmes darabokkal is.

Sokszor van úgy az ember, hogy meglát egy baba- vagy gyerekruhát és elképzeli benne a gyerekét, hogy milyen cuki lenne benne, és aztán nem is tud ellenállni. Igaz? Ilyenkor azért álljunk meg egy pillanatra és próbáljuk meg elképzelni, hogy a gyermekünknek tetszene-e az a ruha! Egyáltalán nem biztos, hogy neki is az tetszik, mint ami nekünk. Például mostanában több gyerekruha gyártó is abszolút felnőtt ruhák kicsinyített másaival jön ki a piacra, sőt nem egyszer fekete-fehér gyerekruhákkal találkozom! Valóban jól néznek ki, egy felnőttnek, de nem egy gyereknek! Az igazán jó gyerekruha gyártók kerülik a feketét, például egy dalmata mintás ruha sem fekete-fehér, ahogy mi felnőttek várnánk, hanem színes – és tapasztalatból mondom, a színes verzió tetszik a gyerekeknek jobban! A gyerekek imádják a színes, mintás dolgokat, biztosan nem szívesen viselnek fekete-fehér darabokat, vagy szoros répa farmert, esetleg slim fit kötött pulcsit, amit a duci kis karjaikra egy gyötrelem ráhúzni. Hidd el, Neked akármennyire is tetszik, a gyerek utálni fogja, és nem fogod tudni ráadni egynél többször! Ablakon kidobott pénz!

Ez valószínűleg az én mániám, de „csakazértsem” veszek neki Disney-s, vagy más hasonlóan felkapott holmit. Egy: belegondolok, hogy a gyártóról mennyit akaszt le a Disney a jogdíjaiért, és így is milyen olcsón tudja árulni azt a ruhát. Akkor az miből van? És vajon ki készítette? Egy ötéves kényszermunkás kisgyerek Bangladeshben? Kettő: nem szeretném már ilyen pici korában belenevelni a márka-fetisizmust. Ne a rávasalt műanyag Micimackó vagy Jégvarázs figura tetsszen neki a ruha elején, ami két mosás után lefoszlik, hanem érezze magát jól benne! Nem feltétlenül attól jó valami, hogy Disney, mint ahogy attól sem feltétlenül jó, ha Nike, vagy Zara, stb. Próbáljunk igazi értékek mentén választani gyerekruhát (is)!

Legyen szépen kidolgozott!

Azért előbb hajlandó vagyok fizetni, ha egy ruha szépen varrt, finoman kidolgozott, mint, hogy a Disney (vagy akármilyen más menő márka) jogdíjaiért fizessek. A póló az első viselés után ne tekeredjen meg, a harisnya ne bolyholódjon, a ruha az illesztéseknél legyen szépen eldolgozva, a nadrág ne fogja meg a gyerekem lábát, a cérna ne lógjon ki belőle, a címke ne dörzsölje a nyakát, a patent vagy a zipzár ne szakadjon ki két viselés után, a gombok ne vesszenek el róla, egy kabát kapucnija igenis legyen három részből összevarrva, a minták szépen illeszkedjenek egymáshoz, stb, stb, stb! Sok ügyes anyuka van, akik hipp-hopp felvarrnak egy gombot, kicserélnek egy zipzárat, vagy patentot – na én sajnos nem tartozom közéjük, nulla türelmem van ezekhez a dolgokhoz, de azt sem szeretem, ha a helyi hobbiboltba kell szaladgálnom állandóan gyerekruhát javíttatni. Legyen megvarrva rendesen, pont. Mikor a kisfiamat vártam, elmentem egy varrótanfolyamra – és tudjátok mit? Megértettem, hogy egy-egy minőségi ruha miért kerül sokba, hogy egy zipzárcsere miért annyi, amennyi, igen, sok, aprólékos munka van vele, és nagy gondosságot, odafigyelést, türelmet kíván. Tiszteljük meg azzal a jó varrónőket, hogy minőségit választunk!

Ha egy gyerekruha olcsó, az már keltsen gyanút! Igen, igen, sajnos manapság a magas ár valóban nem garancia a jó minőségre, ma már nem elég az árcímkét néznünk, ha minőségi terméket (bármit) szeretnénk, ma már meg kell győződnünk róla más módon is, például figyelve a termékek tanúsításaira. Inkább legyen kevesebb ruhája a gyereknek, de az legyen minőségi (és ez ránk is érvényes, és nem csak ruhák tekintetében, hanem sok minden másban is). Cseréltettél már zipzárat gyerekruhán? Igen? Akkor pontosan tudod mennyibe kerül. Sokszor többe, mint maga a ruha – akkor mi is a drága? Legvégül mindig az olcsóbb a drágább!

Legyen strapabíró!

A gyerekek mozognak, esnek-kelnek, fennakadnak, kúsznak, másznak: ha erős és igényes a varrás minősége, bírni fogja a ruha, sőt a kistestvért is ki fogja szolgálni, de még az uncsitesókat is. Az a ruha, ami jó minőségű, nem bolyholódik, nem is látszik rajta, hogy használt, így nyugodt szívvel adhatjuk tovább másoknak is, akik örülni fognak neki!

Legyen biztonságos!

A ruhán a gyerek nyakánál, derekánál ne legyen hosszú zsinór, megkötő, amibe fennakadhat, belegabalyodhat! A vegyszerekkel teli ruhák nem biztonságosak a picur egészségére nézve, keresd a vegyszermentest ruhában is, hisz az ételekben, kozmetikumokban is igyekszel rá figyelni, nem igaz?

+1 Legyen inkább kevesebb!

Gondolj csak bele, mi történik, ha túl sok ruhája van egy gyereknek? Biztos Te is teregettél már apró, sok, picike gyerekholmit, hát pffffffffffffffff, főleg az a sok kicsi zokni, igaz?! Összehajtogatni, „neadjisten” vasalni, elpakolni, helyet találni neki, kell még egy szekrény, kicsi a lakás, óóóó, csak a macera van vele, és rengeteg időbe és fáradságba telik. A kevesebb – nem néha, mindig – több.

Várom a hozzászólásaitokat, hogy Ti mire figyeltek, mikor gyerekruhát választotok, és mik a tapasztalataitok!

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!