Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Így spórolj több 10 000 Ft-ot csak az öltözködéssel

Bokor Zsófi - NaturAnyu
Így spórolj több 10 000 Ft-ot csak az öltözködéssel

 

Tele vannak a divatáru üzletek és szinte megrohamozzák a vásárlók a boltokat egy-egy nagyobb leárazás alkalmával, hogy több tízezer forintot hagyjanak a pénztárban olyan ruhákra, amelyeket sokszor alig hordanak. Dübörög a fogyasztás, az ipar pedig még nagyobb termeléssel reagál a keresletre. De kinek jó ez hosszú távon? Az emberiségnek, a környezetünknek és pénztárcánknak biztosan nem. Nézzük, hogyan spórolhatunk több 10 000 Ft-ot csak az öltözködéssel.

Kiszámoltad már, hogy mennyi pénzt költesz az öltözködésre?

Jó módszer a ruhára költött kiadások nyomon követésére, ha minden hónapban feljegyzed, hogy mire és mennyit költesz. Gyorsan világossá válhat, hogy akár a fizetésünk 5-10-20%-a is a ruhaboltokban végezheti. Ez egy évre beszorozva egész szép kis összeget jelent.

A legrosszabb az egészben, hogy a felmérések szerint csak a ruháink 20%-át hordjuk rendszeresen, a többi sokszor csak a helyet foglalja, mert már nem annyira divatos, nem olyan puha az anyaga vagy egyszerűen meguntuk.

Óriási probléma ugyanakkor, hogy a megunt ruhákkal a jótékonysági szervezetek sem tudnak már mit kezdeni, a használtruha üzletek tele vannak, az eladhatatlan és sérült darabok pedig sokszor indiai, afrikai városokban kötnek ki, ahol újrafeldolgozzák őket és rossz minőségű takarókat készítenek belőlük. Mivel ők már szinte ingyen jutnak hozzá ezekhez a ruhadarabokhoz, ez teljesen ellehetetleníti a helyi kézműveseket, helyi tervezőket, megfosztva ezáltal a világot az ő gyönyörű munkáiktól, melyet minden bizonnyal több száz, vagy akár ezer éve öröklődött szülőtől gyermekre.

 

Komoly árat fizetünk a divatőrületért

A legtöbb ember egyszerűen imád vásárolni, mert jó érzéssel tölti el, hogy meglepheti magát valamivel, jól néznek ki a ruhák a fogason, finom a tapintásuk és friss az illatuk. Egyszerűen hatnak az érzékszervekre és sokaknál a megszerzésük boldogsághormonokat szabadít fel.

Tudják ezt bizony a fast fashion márkák tervezői és gyártói is, éppen ezért egyre gyorsabban változtatják az aktuális divatot, hogy a vásárlók úgy érezzék, újra és újra vásárolniuk kell.

Pedig a folyamatos ruhafelhalmozásnak beláthatatlan következményei lehetnek. A fast fashion üzletek sokszor annyira olcsón kínálják a termékeket, hogy nem éri meg a régit megjavíttatni vagy használt ruhát venni. Persze az más kérdés, hogy ezek tele vannak egészségre káros vegyszerekkel, sokszor egyetlen szezont sem élnek meg, és a folyamat kezdődik elölről.

Apukám sokszor ismételgetett mondása, hogy „végül mindig az olcsóbb a drágább”. Továbbá az egyik gyártónk mesélte el, hogy a nagymamája mindig azt mondta nekik, hogy „nem vagyunk elég gazdagok ahhoz, hogy olcsót vegyünk”. Bizony, bizony nagyon helytálló gondolatok. Manapság viszont sajnos az is igaz, hogy a drága nem feltétlenül jó minőségű, ma már kénytelenek vagyunk az áron túl tüzetesebben vizsgálódni a minőség tekintetében.

Végső soron biztos, hogy olcsóbb a fast fashion? A hagyományos fast fashion ruhákból felszívódó káros kemikáliák okozta ekcémát, allergiát vagy még komolyabb betegségeket kezeltetni iszonyatos idő, energia és pénz. Egyik kencéről a másikra váltani, melyeknek szintén számos mellékhatása lehet egy ördögi kör, mely megviseli a család minden tagját.

Azt a szennyezést „feltakarítani”, amit a hagyományos ruhák gyártása okoz, sokkal-sokkal többe fog kerülni nekünk is és gyermekeinknek is.

Mivel az organikus ruhákat nem kezelik vegyszerekkel éppen ezért jóval tartósabbak is maradnak, mint hagyományos társaik; így a kisebb testvérek, unokatestvérek is örömmel hordhatják őket.

Mindezt egy igen frappáns mondatba tömörítve: „Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy megengedhessük magunknak az olcsót!” Van benne igazság, ugye?

Én éppen ezért nem veszek többet hagyományos ruhákat.

 

Talán már sejted is, hogyan spórolhatsz meg több 10 000 Ft-ot csak az öltözködéssel

  • A silány minőségű ruhadarabok helyett válassz tartós, minőségi, egészséges biopamut ruhákat. Ezek sokáig szépek, színesek és formatartók maradnak, ráadásul nem tartalmaznak egészségre káros színezőanyagokat sem.
  • A gyorsan változó fast fashion trendek helyett szerezz be inkább időtálló, örök alapdarabokat, amiket színes kiegészítőkkel is változatossá tudsz tenni.
  • Válogasd át a szekrényedet és szabadulj meg minden olyan ruhától, amit már nem szívesen hordasz. A felszabaduló helyre vásárolj kevesebb, de minőségi ruhadarabot, amit sokáig hordhatsz.

Ezzel az egyszerű módszerrel több pénzed marad, minőségi, tartós és időtálló ruhatárat alakíthatsz ki magadnak. A NaturAnyu webáruházban színes, puha és egészséges biopamut ruhákat találsz. Melyik a kedvenced »

 

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!