Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan kell mosni az organikus pamut, biopamut ruhákat?

Bokor Zsófi - NaturAnyu
Hogyan kell mosni az organikus pamut, biopamut ruhákat?

 

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyire körültekintően kell mosni az organikus pamut ruhákat a hagyományosakkal szemben. Nos, nincsen szükség különösebb elővigyázatosságra a biopamut ruhák mosása esetében sem. Ebben a blogbejegyzésben összegyűjtöttem Nektek, hogy mit kell tudni a biopamut ruhák összetételéről, színtartósságukról, zsugorodásukról és a mosásukról.

Hogyan mossam az organikus pamut ruhákat?

Amit fontos tudni, hogy a túl magas hőmérsékleten való mosás és/vagy szárítás következtében a hagyományos ruhák is kb 4%-ot összemehetnek, annak ellenére, hogy azokat vegyszerekkel kezelik a zsugorodás mértékének csökkentése érdekében. A minősített (GOTS) organikus pamut ruhákat nem kezelik ilyen vegyszerekkel, így ha ezeket mosod vagy szárítod túl magas hőfokon, akkor akár 10%-ot is összemehetnek. A zsugorodás általában inkább hosszában, mint szélességben jelentkezik. Az ökológiai ruházatot gyártó vállalkozások általában maximum 5%-ot mondanak, hogy annyit mehet majd össze az anyag az első pár mosás után. Viszont emiatt nem javasolják, hogy nagyobb méretet vásárolj. Tehát mindig tartsd be a ruházaton található címke – textilkresz – utasításait! Ha Te magasabb hőfokon szoktál, vagy szeretsz mosni, akkor mindenképpen számolj a zsugorodással! Amit még nem árt szem előtt tartanod az az, hogy ne mosd a biopamut ruhákat együtt a hagyományosakkal, mert akkor a hagyományosakból kioldódó vegyszerek beszennyezik, roncsolják a vegyszermentes ruháidat is!

Kifakulnak, ehalványulnak az organikus ruhám színei?

A környezetbarát festékek ugyanolyan tartósak, mint a hagyományos ruhák színezésekor használt egészségre káros színezékek. Ha erős mosószereket vagy fehérítőszereket használsz, akkor bizony kifakulnak a ruhád színei, legyen az hagyományos, vagy biopamut. Amire figyelj, hogy mivel az organikus ruhaipari gyártók nem használnak kémiai színmegkötő anyagokat, az első néhány mosás alkalmával ne mosd együtt a biopamut ruhákat a világosabb színű ruhákkal, mert engedhetnek a színűkből! Az első mosáshoz adj hozzá ¼ csésze ecetet az utolsó öblítéshez, ez segít a színek megőrzésében. Tipp! - az első néhány mosás során mosd kifordítva a ruhákat! Ez egy régi, jó kis praktika arra, hogy megóvd ruhád szép színeit.

Mennyire tartós az organikus pamut?

Mivel az organikus módon termesztett gyapotot nem kezelik káros növényvédőszerek garmadájával, illetve a feldolgozás során az anyag nincs kitéve veszélyes vegyszerek sokaságának (zsugorodásgátló, AZO-színezékek, színmegkötő-, vasaláskönnyítő anyagok stb. – ezekről bővebben itt), ezért a minősített biopamut anyag jóval tartósabb, mint a hagyományos textilipar által előállított ruhák. Megfelelő gondossággal sok-sok évig viselhetők a fenntartható módon előállított ruhák.

Használhatok fehérítőt folttisztításra?

Nem javaslom. A klóros fehérítők kifakítják és roncsolják az anyagot. Folttisztításra mosószappant ajánlok, illetve, ha teheted, szárítsd a napon a ruhákat – az egyik legjobb természetes folttisztító.

Milyen mosószert használjak?

Tanulmányok kimutatták, hogy legalább 1 potenciálisan rákkeltő hatású összetevő van az összes illatosított mosószerek több mint 1/3-ánál. A hagyományos mosószerek káros foszfátokat, klórt, petróleumalapú anyagokat és egyéb rákkeltő anyagokat is tartalmazhatnak. A hagyományos mosószerek sajnos túlságosan erősek, a szemcséik kidörzsölik a ruhákat és roncsolják a ruhanemű szálait, mindemellett károsak a környezetre nézve, nem beszélve a Te és a családod egészségéről! A mosószóda és az ecet kiváló mosószerek, de a bioboltokban kaphatók a hagyományos mosószerekhez jobban hasonlító, természetes alapanyagú tisztítószerek is. Ha rendszeresen használsz hagyományos mosószereket, mindenképpen öblítsd ki a mosógépet, mielőtt más, természetes, kímélő mosószerre váltasz!