Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ezért nem veszek többet hagyományos ruhákat

Éppen ma 8 éve, hogy a férjemmel elkezdtük a saját kis életünket a saját lakásunkban. Azóta – hisz ez már az én házam, az én váram – van lehetőségem egyre nagyobb odafigyeléssel úgy alakítani a főzést, bevásárlást, háztartási teendőket, hogy az minél környezetbarátabb legyen.

Fast fashion ruhák polcon

Nem rögtön a bolygót akarom megmenteni,

(bár az sem lenne rossz) hanem inkább mindig csak egy picit többet próbálok tenni. Van, ami hamar, könnyedén sikerült, de olyan is van, ami nem, vagy nem egészen. Például a szelektív hulladékgyűjtés, a szezonális alapanyagokból főzés és a húsmentes hétfő (sőt, szerda és péntek – úgy, hogy 10 éve még csülköt ettem pörkölttel és haraptam hozzá a kolbászt!!!) egyszerűen megy, de a nylonzacskó nélküli vásárlában és a Domestos nélküli takarításban még azért van hova fejlődnöm. Ilyenkor nagyon örülök, ha bátorítókra találok, olyan elhivatott, eltökélt emberekre, mint Nagy Réka, a mi Ökoanyunk, Czibolya Kata a Cibi újraszalvéta kitalálója, Nemes Iringó a The Sorting Bag vászonzsákok megálmodója vagy éppen Mengyán Eszter a HolyDuck blog írója. De sokszor a kozmetikusommal egy masszázs alatt is lelek inspirációra az egészség és környezetvédelem témában. Örülök, hogy vannak ők nekem, hogy talán tudtukon kívül is, de biztatnak, hogy haladjak tovább ezen az úton.

Közvetlenül azelőtt, hogy megszületett a kisfiam, 2-3 olyan anyukával is összehozott a Sors, akik bátorítottak a mosható pelenka használatára, és milyen jól tették! Hogy macerásabb, mint az eldobható? Igen. Egy kicsit. De nekem megérte, egy percig sem bántam meg. Miután ezt jól kikísérleteztem a gyerekemen, és újra eljöttek a pirosbetűs ünnepnapjaim, ki mertem próbálni a mosható pelenka női változatát is – a mosható intim betétet. Talán én lepődtem meg a legjobban: teljesen jól bevált.

 

Akkoriban kezdtem beleásni magam az ökotextíliák témájába.

Elképedtem. Hogy micsoda? A ruhaipar a második legszennyezőbb iparág az olajszektor után, és a ruháink és a gyermekeink ruhái tele vannak egészségre ártalmas vegyszerekkel? Mmmmmmi? Hogy ezeket kizsákmányolt gyerekmunkával, embertelen körülmények között állítják elő, és aztán a felhasznált vegyszereket a folyókba és a talajba engedik? És jövünk mi, és fanyalogva válogatunk a milliónyi babaruha, gyerekruha és női ruha közül a fast fashion templomaiban? Na, neeee.

Akkor itt az ideje, ezen a téren is tudatosabbnak lenni, bármennyire is szeretem én is a legújabb divat szerinti új ruhákat – na nem, mintha egy divatdiktátor lennék! Első lépésként kis csemetém mosható pelenkáit választottam meg úgy, hogy azok garantáltan ökológiai gazdálkodásból származzanak, és a kis érzékeny bőre még véletlenül se szívjon fel belőlük semmilyen méreganyagot. Mert ugye vannak a színes, divatos, mintás mosható pelenkák, amelyek általában ugyanúgy hemzsegnek a vegyszerektől, meg vannak a minősített (GOTS) biopamut mosható pelenkák. Kedves barátoktól és rokonoktól kaptunk használt babaruhákat, amelyek igen jól jöttek. Amire ezeken túl szükség volt, azokból igyekeztem BIO babaruhákat és BIO gyerekruhákat beszerezni.

A következő lépés igen könnyen ment: nem veszek magamnak annyi ruhát. Csecsemő mellett esélyét sem éreztem annak, hogy egyáltalán eljussak egy butikba. De aztán a csecsemőből kisfiú lett, és most már be tudok menni a helyi Plázába. Valamit tennem kellett!

Vásárló modern divatos nő táskákkal

Így aztán megszületett a NaturAnyu

a “veszek ruhát, de környezettudatosan” jeligével: hírek, aktulitások, blog, vélemények, tippek az ökológiai divat témában, legyen az bio babaruha, organikus pamut gyerekruha, női divat vagy kismama holmik.

Azzal a nem titkolt céllal hoztam mindezt létre, hogy lelkes öko-társaimhoz hasonlóan én is felnyissak szemeket, bátorítsak másokat a változtatásra. Ez a következő, talán nem is olyan kis lépés.

Üdvözlettel,

Bokor Zsófi

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!