Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Babaruhák mosása - ezek a legfontosabb tudnivalók

Babaruhák mosása - ezek a legfontosabb tudnivalók

Minden kismama nagy izgalommal készül a baba fogadására. Ahogy egyre közelebb és közelebb kerülünk a szülés várható időpontjához, egyre nagyobb izgalommal próbáljuk beszerezni a baba első ruháit - egy teljes babakelengye listát itt találsz -, és bizony mindannyiunkban felmerül a kérdés, hogy vajon ezeket a ruhácskákat hogyan kell mosni! Milyen antiallergén vagy allergénmentes mosási megoldások léteznek?

Lássunk erről egy remek összefoglalót!

 

 

Az előző cikkekben sokat foglalkoztunk már a babakelengye összeállításával, adtunk tippeket a szülési csomaghoz is (lásd itt), beszéljünk most bővebben a babaruhák mosásáról!

Bizonyára egyetértesz velem abban, hogy az allergiás, ekcémás gyerekek száma évről évre egyre nagyobb ütemben növekszik. Ennek sajnos rengeteg oka van, így a mai anyukák arra is egyre jobban odafigyelnek, hogy minél több dolgot kizárjanak, ami allergiát, ekcémát okozhat a kisbabájuknak. Hiszen senkinek sem hiányoznak az álmatlan éjszakák, az égető, viszkető piros foltok a babán, az állandó orvoshoz járás, vizsgálatok, az egyre erősebb kenőcsök és krémek - hogy a végén már végképp lehetetlen beazonosítani, hogy mi okozza a baba allergiáját.

Miben más a kisbabák ruháinak mosása?

Alapvetően igazából semmiben sem más, viszont a legtöbb leendő anyuka ilyenkor kezd jobban odafigyelni egy tisztább, egészségesebb életmódra, így az egészségesebb étkezés, bio kozmetikumok, biopamut babaruhák használata mellett fokozottan kezdünk el figyelni ara is, hogy milyen vegyszereket, így milyen mosószereket használunk a háztartásban. Bizony bizony egy újszülött baba bőre nagyon érzékeny a környezet hatásaira, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mosószerrel mossuk a csecsemő ruháit. A hagyományos mosószerek olyan egészségre ártalmas kemikáliákkal, mesterséges illatanyagokkal vannak tele, amelyek irritálhatják a baba kényes bőrét, érintkezés, vagy belélegzés útján pedig allergiás reakciókat, ekcémát válthatnak ki. Hiába az öblítés, a mosószerek maradványai benne maradnak a ruhákban.

A babaruhák első mosása

Sokakban felmerül az a kérdés is, hogy miután beszerezték a leghelyesebb, legédesebb kis ruhácskákat, ki kell-e mosni őket? Mint meg fogod látni, ebben a kérdésben is két tábor van, mint minden kismamás kérdésben! Nekem az a véleményem, hogy ha Kínában, Indonéziában, Kambodzsában vagy Bangladeshben készült ruhákat szerzel be, akkor mindenképpen! Ezekben az országokban a higiéniai és egészségügyi előírások gyakorlatilag nem léteznek. Jó, ha tudod, hogy a mosással a baktériumokat ugyan eltávolíthatod, de a ruha szálai között mélyen megülő vegyszereket nem, vagy csak részben. Márpedig az ezekben az országokban gyártott ruhák jó eséllyel hemzsegnek az egészségre káros kémiai anyagoktól - hogy melyek ezek, arról bővebben itt olvashatsz.

Ha GOTS minősített babaruhákat vásárolsz, akkor semmi szükség az előmosásukra, ezek igazoltan megbízhatók. Ezek az organikus kis ruhácskák ugyan nem olcsók, de már egyetlen darabbal is rengeteget tehetsz kisbabád egészségéért.

Milyen mosószert válasszak? Muszáj elkülönítve mosnom a baba ruháit?

Ha eddig nem tetted, érdemes természetesebb, bio mosószerekre váltani – a felnőttek bőrének is egészségesebb és nem mellesleg környezetbarát. A hagyományos mosószerek, öblítők vegyszertartalma a bőrrel érintkezve pillanatok alatt felszívódhat, és akár a véráramba is kerülhetnek a káros anyagok, egy sor allergiás, vagy komolyabb betegséget okozva. Vannak már kiváló magyar termékek, melyek használatukban, állagukban hasonlítanak a hagyományos mosószerekre; de választhatod a mosódiót, a mosószódát, ecetet, nátrium-perkarbonátot és a mosószappant is. Ha ezeket használod, akkor igazából nem is feltétlenül kell külön mosnod a kisbabád ruháit (hacsak nem extra érzékeny a bőre). Ezt mindenki maga dönti el.

Ha Te ragaszkodsz ahhoz, hogy külön mosd a Kicsi ruháit, akkor amit tudok tanácsolni az az, hogy körülbelül a baba egyéves koráig szokták elkülönítetten mosni a babaruhákat. Arra viszont feltétlenül figyelj oda, hogy Magatoknak is azzal a mosószerrel moss, mint a babának! Hiába használsz a babának antiallergén, öko-, bio- mosószert, ha Magatoknak egy hagyományos fajtával mosol, hiszen a mosógépben benne maradnak a sima mosószer maradványai is, amelyek aztán ugyanúgy bekerülhetnek a baba ruháiba.

Milyen hőfokon mossak, szárítsak?

A babaruhák megkímélése és a kisebb környezetterhelés végett általában 40 fok az ajánlott mosási hőmérséklet. Ha használsz szárítógépet, azt is alacsonyabb hőfokra érdemes állítani. A túl magas hőmérséklet miatt a hagyományos ruhák 4%-kal, a minősített biopamut babaruhák akár 10%-al is összemehetnek –ez utóbbiak azért, mert nem kezelték kőket egészségre káros zsugorodásgátló vegyszerekkel. Az organikus pamut ruhák mosásáról itt olvashatsz bővebben.

Kell-e vasalni a babaruhákat? Milyen öblítőt használjak?

A vasalás ugyan kiváló fertőtlenítő, csíraölő hatású, de igazából egy 40 fokos mosás is elegendő kell, hogy legyen erre a célra.

Manapság egyre többen használnak szárítógépet - ha Te is használsz, alacsony hőfokon száríts, ez jobban kíméli a ruhákat és a környezetterhelése is kisebb. A szárítógépben szárított ruhák pihe-puhán kerülnek ki a gépből. Régebben ezt a puhaságot a vasalással igyekeztek elérni. Egy másik módja a ruhák puhításának az öblítők használata, amitől án mindenkit óva intenék - legfőképpen azokat, akik mosható pelenkát használnak! Ha szeretnél többet tudni a mosható pelusokról, akkor itt tájékozódhatsz bővebben!

Az öblítők ugyanis rengeteg egészségre és környezetre káros vegyszert tartalmaznak,

  • eltömítik a ruhák szálait, így azok nem fognak jól szellőzni, elveszítik légáteresztő képességüket,
  • a baba könnyebben beleizzad, illetve 
  • ezáltal hajlamosabb lehet a bőrbetegségekre, ekcémára, allergiára,
  • az öblítőkben lévő erős illatanyagok pedig még felnőtteknél is allergiát válthatnak ki (saját tapasztalat!)

Erről bővebben itt: 10 leggyakoribb bőrprobléma oka és kezelésük 

Az érzékeny és ekcémára hajlamos baba bőrápolásáról pedig itt olvashatsz bővebben.

Azt tartsd szem előtt, hogy a mosószerben, ruhában lévő vegyszereket (a babaruhákban rejlő veszélyes vegyszerekről itt olvashatsz) a vasalás sem fogja eltávolítani. Úgy gondolom ezt is mindenki maga dönti el, hogy szeretné-e vasalni a pici ruháit, kinek mi fér bele, ki mihez szokott, nincs rá kötelezően előírt szabály.

Ha Te szeretnéd vasalni a kis ruhákat, akkor íme egy tipp: általában a babák 4-5 hónapos koráig szokták vasalni a picik öltözékét.

Mennyi babaruhára lesz szükség?

Egy kismamának általában időből van a legkevesebb, így minél kevesebb babaruhát szerzel be, annál könnyebb dolgod lesz. Ugyan lehet, hogy többször kell mosnod, de nem kell állandóan a ruhák pakolásával, hajtogatásával, válogatásával bajlódnod. Legyen kevesebb, de az legyen minőségi, vegyszermentes, tanúsítottan (GOTS – erről bővebben itt) organikus pamut babaruha – babád bőrének, egészségének megóvása, a környezet védelme és a Te időd megtakarítása miatt is!

Hogyan tisztítsam ki a foltokat?

Egy pici baba kb féléves koráig még nem nagyon tudja összekoszolni a ruháit, de azért így is előfordulhatnak makacs foltok – büfizés, bukás, egy-egy pelusos baleset, stb. Mindenképpen helyi tisztítás javasolt, a klóros fehérítők használata kerülendő, mert egyrészt kifakíthatja a ruhát, másrészt a klór igen agresszív vegyszer. A mosószappanos (pl. Klar szappan) bedörzsölés kiváló eredményeket hoz, illetve ha van rá lehetőséged, szárítsd a ruhákat kint a levegőn – a napsugaraknak kiváló folttisztító hatásuk van.

Ami még érdekelhet: 33 legjobb természetes módszer a hasfájós baba megnyugtatására

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!