Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

7 tévhit és a valóság a mosható pelenkákról

7 tévhit és a valóság a mosható pelenkákról

Saját tapasztalataim alapján összegyűjtöttem Nektek a mai modern mosható pelenkákkal kapcsolatos tévhiteket, és azokkal szemben a valóságot, ahogy én láttam. Tiszteletben tartom minden anyuka döntését azt illetően, hogy milyen pelenkát használ. Ezzel az írással leginkább annak szeretnék segíteni, aki egy kicsit is nyitott arra, hogy gyermekét több éven keresztül egészségesebb, bőrbarát, és nem mellesleg környezetkímélőbb pelenkába csomagolja, viszont a használatával kapcsolatban vannak félelmei, fenntartásai, vagy bizonytalan.

 

 

 

Vegyük tehát szépen sorban!

 

  1. A mosható pelenka ősanyáknak való, akik otthonkában éjt nappalá téve főzik, vasalják a pelenkákat

A különféle baba-mama klubokban sok olyan csinos, fiatal, vidám, nyitott kismamával találkoztam, akik mosható pelenkát használtak és kifejezetten trendi dolognak tartották. Sőt, igen komoly alkudozásokat folytattak egy-egy ritka, de designos darabért, és mikor megszerezték, büszkén, örömmel mutogatták a csinos kis pelusos babapopsi képeket a többieknek! Ugyan jómagam a pelenka mintáit illetően nem különösebben villanyozódom fel, abban mindannyiukkal egyetértettünk, hogy a mosásuk roppant egyszerű feladat: a kakis papírbetétet (kakifogó) vécében lehúz, a többit mosógépbe bedob, program indít, kitereget, - ennyi, pont.

  1. A mosható pelenkát nehéz a babára adni, apuka erre képtelen lenne

Kisfiam apukája immár 2 éve könnyedén pelusozza a kis ficánkoló sajtkukacot, és még nem panaszkodott. Anyósom az elején tartott tőle, hogy nem tudja ráadni rendesen, de aztán mepróbálta, és igazolni tudom, hogy még egyszer sem ázott ki a pelenka. A patentok, tépőzárak segítségével minden babára úgy rá lehet adni ezeket a pelusokat, hogy az tökéletesen illeszkedjen a baba combjához, derekához, anélkül, hogy szorítaná őt. Sőt, a babád pisilési szokásaihoz lehet igazítani, amit egy eldobhatóval soha nem fogsz tudni megcsinálni. Vannak babák, akik sokszor keveset, vannak kis vízierőművek, akik ritkán, de akkor aztán egyszerre jó sokat pisilnek. A moshatónál Te Magad választod meg, hogy milyen betétet használsz.

  1. A mosható pelenka drága

Igen, egyszerre kifizetni előre egy ekkora összeget valóban megremeg az ember kezében a bankkártyája. A mosható pelenka hosszú távon térül meg mind anyagilag, mind a babád egészségét tekintve, mind a környezet számára. Sokan több százezer forintos megtérüléssel érvelnek. Én a számszerűsítésbe nem mennék bele, mivel sok tényezőtől függ, hogy kinek mennyire térül meg: használ-e szárítógépet; áztatva tárolja-e vagy szárazon; együtt, vagy külön mossa-e a ruhákkal; eldobhatóból a drágábbat venné-e, vagy alacsonyab árkategóriájút; egy, vagy több gyerekre is használja-e és még sorolhatnám. Mindannyian mások vagyunk, mások a szokásaink, más az élethelyzetünk, ez mindenkinek más. Ami viszont biztos, hogy összességében semmivel sem drágább, mint az eldobható megoldás.

  1. A lakást elárasztja a pelenkaszag, nem lehet megmaradni

Anno 495 Ft-ért vettem egy fedeles, jól záródó ládát, ami a pelenkás korszak után kitűnő tároló doboz lesz majd. Ebből a szag, csak akkor jön ki egy másodpercre, amíg kinyitom, hogy beledobjak egy újabb pelust. Ezzel szemben a kukában gyűjtött eldobható pelenkák tényleg irtó bűzösek – nem véletlenül találtak már ki mindenféle “hiper-szuper” pelenkatároló készüléket utántöltővel, meg mindenféle kiegészítővel. Minek?

  1. A mosható pelenkába beleizzad a baba

Amelyik mosható pelenka műszálból van, abba valóban beleizzadhat a baba, de még az sem annyira műanyag, és légmentes, mint a káros kemikáliákkal átitatott, egyszer használatos, eldobható pelenka. A 100% organikus pamutból készült mosható pelenka a legjobb választás az egészséges babapopsiért. A pamut rendkívül jól szellőzik. Gondolj csak bele mi történik ha műszálas ruhát viselsz, és mi, ha tiszta pamut ruhát (A biopamut ruhákról itt olvashatsz bővebben.)? Ugyanez történik a babapopsival. A mosható pelenkák külseje, vagy maga a külső réteg PUL anyagból van, tehát azt gondolhatnád, hogy akkor hiába a pamut belső, ha a külső műszál. De nem így van, ez a speciális PUL anyag persze nem tökéletes, de jó légáteresztő, olyan, mint a sportolók, túrázók ruházata. Viszont itt is legalább van választásod: ha nem szeretnél PUL külsőt, használhatsz gyapjút is, ami rendkívűl jól szellőzik.

  1. A mosható pelenka nem higiénikus

A mosható pelenkából a kakis papír betétet a WC-ben lehúzzuk, a pelust kimossuk, a szennyvíztelepen megtisztítják a vizet. Az eldobható pelenkák kakitartalma először a kukánkban, majd a szeméttelepen végzi, ahol a baktériumok igen gyorsan szaporodnak, bejutnak a levegőbe, a talajba, a vizekbe. Akkor melyik a kevésbé higiénikus? Emlékszem, mikor a védőnőm maga tanácsolta, hogy bizonyos márkájú papírpelenkát ne használjak, vagy ne huzamosan, mert a kismamái rendre allergiás reakciókat tapasztaltak babáikon ennek a pelenkának a használatával. Én azt sem tudom, mi az a pelenkakiütés. Még egyszer kérdem én, akkor melyik a higiénikusabb választás?

  1. A mosható pelenka semmivel sem környezetkímélőbb

A hulladék tekintetében a mosható pelenka sokkal környezetbarátabb, mint az eldobható társaik. Több év használat után kerülnek csak a szeméttelepre, és ezek lebomlanak, tovább nem maradnak bennük szennyező baktériumok. A nagyobb vitát a mosható pelenkák mosása szokta kiváltani, mert, hogy több mosószert, vizet és energiát kell használni – ami igaz, viszont ezt is lehet környezetkímélő módon tenni: természetes alapú mosószerekkel, ecettel; szárítógép használatát kerülni, illetve van egy sarkalatos kérdés: ez pedig az öblítő. A mosható pelenkákhoz nem is szabad öblítőt használni, mert az eltömíti az anyagot és az elveszíti a nedvszívó képességét.

Várom a témában a Ti tapasztalataitokat, gondolataitokat, kérdéseiteket is! Segítsük egymást!

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!