Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

10 fontos dolog, amit az organikus gyapotról és textilekről tudnod kell

Bokor Zsófi - NaturAnyu

 

10 fontos dolog, amit az organikus gyapotról és textilekről tudnod kellTudtad, hogy sok más termékhez hasonlóan például a tampon alapanyaga is a gyapot? Ugye Te sem szeretnél mérgező, egészségre káros vegyszerekkel kezelt gyapotból készült tampont használni? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem, hogy mit kell tudnod az organikus módon előállított gyapotról és az ebből készült ruházati és egyéb termékekről! Megtudhatod azt is, hogy Te mit tehetsz annak érdekében, hogy a gyapotot ökológiailag fenntartható módon állítsák elő!

 

 

 

 

 

 

1. A gyapot alapanyagául szolgál a ruhákon, textíliákon kívül rengeteg más terméknek is

  • Ruhaneműk, lábbelik és lakberendezési cikkek: törülközők, fürdőköpenyek, ágyneműk, takarók, 
  • Gyermekek számára készült termékek: baba ruházat, gyermekruházat, játékok, pelenka, 
  • Testápolási cikkek: egészségügyi termékek pl. tampon, fültisztító, sminkeltávolító párnák,
  • Élelmiszerek: gyapotmagolajat használnak sós és édes rágcsálnivalók, salátaöntetek, fűszerek előállításához; a gyapot melléktermékét takarmányként is hasznosítják, ezáltal húsokba, tejtermékekbe is bekerül,
  • Irodaszerekben és jegyzettömbökben.

2. Az organikus gyapottermesztés fenntartható

Egy hosszú távú gyapottermesztési módszer fenntartása (fenntarthatósága) érdekében egészséges és az éghajlatváltozással szemben ellenálló talajt kell fenntartani, a vetőmagok és a vadon élő állatok biológiai sokféleségét elő kell segíteni, és biztosítani kell a gazdálkodók megélhetését. Az ökológiai, fenntartható mezőgazdaság ezen a megközelítésen alapul. Az organikus gyapottermesztés nem használ szintetikus műtrágyákat, növényvédő szereket és genetikailag módosított magokat, ezáltal ez a fajta termesztés fenntarthatónak.

3. Honnan tudhatom, hogy egy ruha, egy textília valóban organikus pamutból van? Miért fontos a tanúsítás és az ellenőrzöttség?

Ellentétben az élelmiszerekkel, a textiltermékeket egyelőre sajnos nem kötelező tanúsítvánnyal ellátni ahhoz, hogy organikusnak, bio-nak lehessen nevezni őket. Így sok esetben a biopamutként feltűntetett termékek csak igen kis százalékban tartalmaznak organikus pamutot, vagy ha biopamutból is vannak, azt általában mérgező vegyszerekkel kezelték, AZO-színezékekkel festették, ami soha nem engedhető meg, semmilyen minősített biotermékben. Csak azért, mert egy ruhadarab zöld, fenntartható vagy környezetbarát címkével van ellátva, még nem teszi organikussá azt – ez csupán „zöldre festés”. A ruházat csak akkor mondható organikusnak, ha megfelel a GOTS organikus textil szabványnak. A GOTS (Globális Organikus Textil Szabvány) nyomon követi és ellenőrzi az ökológiai tartalmat a ruháidban, és garantálja, hogy az anyagot társadalmilag és szociálisan felelős (Fair Trade) és fenntartható módon dolgozzák fel. A GOTS minősítést nem elegendő egyszer megszerezni, folyamatosan bizonyítani kell a tanúsító szerveknek, hogy a gyártási folyamatok megfelelnek a szigorú követelményeknek, és ezt a tanúsító szervezetek rendszeresen ellenőrzik is.

Mindig keresd a Globális Organikus Textil Szabvány (GOTS) szimbólumot a textil termékeken! A NaturAnyu egy olyan ruházati üzlet, ahol GOTS minősített ruházati gyártók termékeit találod meg, így nem kell időt és energiát töltened azzal, hogy ellenőrzöd a ruhák cimkéjét!

GOTS label

Forrás: aboutorganiccotton

4. Hogyan győződhetek meg róla, hogy a ruháimat nem kezelték egészségre és környezetre káros kemikáliákkal, festékanyagokkal?

A textilipar által felhasznált veszélyes vegyi anyagok, festékek az édesvízkészlet szennyezésének 20%-áért felelősek. Ez komoly és azonnali fenyegetést jelent az értékes ökoszisztémára és az emberi egészségre. Azonban a GOTS-t logóval ellátott ruhaneműket, textíliákat nemcsak ökológiailag fenntartható módon termesztették, de a feldolgozásuk során sem használnak káros kemikáliákat. A felhasznált festékek, színezőanyagok biológiailag lebomlóak, a keletkező szennyvizet kezelik, mielőtt a környezetbe kerülne.

5. Mi a különbség a Fair Trade és az organikus pamut között?

A Fair trade (méltányos kereskedelem) gyapottermesztők ár-prémiumot kapnak, amelyet felhasználhatnak a termelési költségeik fedezésére és közös fejlesztési projektek finanszírozására, mint például ívóvízellátás, oktatás, orvosi ellátás. A Fair Trade jobbára gazdasági és a szociális kérdésekre fókuszál, míg az organikus termesztés ezen túlmenően az egészségünk és a környezet védelmét is szolgálja. Néhány Fair trade gazdálkodó még mindig használ növényvédő szereket (bár csak korlátozott listáról), de a Fair trade gyapot 19% -át már ökológiai módon termesztik.

6. Az organikus pamut mennyire jó minőségű?

Az ökológiai ruházati termékek, textíliák kiváló minőségűek, pont azért is, mert az anyagot nem kezelték roncsoló hatású vegyszerekkel, festékanyagokkal. Egy organikus pamut ruhán messziről látszik a kiváló, prémium minőség! A tapintása puha, az alakját többszöri mosás után sem veszíti el, a ruha nem fogja meg az ember testét; viselete kellemes érzést nyújt. Ahogy Mariusz Stochaj, a Continental Clothing termelési vezetője mondja: "... az organikus gyapotból kinyert rostokból mindig jobb minőségű fonalat lehet előállítani, mint a hagyományos módon termesztett gyapotból".

7. Az organikus pamut többe kerül?


A gyors és olcsó divat azt jelenti, hogy valaki vagy valami más fizeti meg ennek az olcsóságnak az árát. A nyersanyagot, a gyapotot tekintve például azok a gazdálkodók és családjaik, illetve az ott élő többi ember és gyermek fizetnek meg mindezért, hisz nekik kell élniük a növényvédőszerekkel, műtrágyákkal mérgezett területeken, ők kénytelenek elszenvedni az édesvíz hiányát, vagy szennyezettségét. Az organikus ruhák ára magában foglalja a gazdálkodók beruházásait, akik a környezetet védik, fenntartják a talaj termékenységét, megőrzik a biológiai sokféleséget és óvják a vizet. Ez azt jelenti, hogy az organikus pamut néha (de nem mindig) drágább, mert nincsenek rejtett költségek. Ha mi, a vásárlók tudatjuk a kedvenc márkáinkkal és kereskedőinkkel, hogy mi organikus pamut ruhákat szeretnénk, ezáltal ösztönözhetjük a ruházati gyártókat arra, hogy egyre több ilyet állítsanak elő. A tudatos vásárlás mindenki számára előnyös; biztosítja a gazdálkodók jövedelmét, segít előre tervezni és javítani gazdálkodási gyakorlataikat, ami viszont csökkenti az ökológiailag fenntartható gyapot termelésének árát, ami végső soron csökkenti az organikus ruhák árát. Vásárolj kevesebb ruhát, de amit veszel, az legyen organikus!

8. Ha organikus pamutot választasz, ezeket takarítod meg…

Ha a hagyományos helyett az organikus pamut választod, vizet, energiát spórolsz meg és csökkented a textilipar által kibocsátott széndioxid mennyiségét. Nézd csak meg a lenti ábrákat! Elsőre lehet, hogy nem tűnik soknak, de add csak össze, mi történne, ha az egész ruhatáradat lecserélnéd? Ugye Te is sok mindent tehetsz?!

Póló

Forrás: aboutorganiccotton

 

Farmer

Forrás: aboutorganiccotton

9. Az organikus pamut – a jövő divatja

Az organikus pamut ruhák viselete ma már egyáltalán nem hippi dolog, sőt a zöld az új trendi! Sok híresség, például Angelina Jolie, Emma Watson, Alicia Silverstone, Charlize Theron, Jessica Alba, Natalie Portman, Olivia Wilde, Jamie Foxx, Kelly Slater és Emily Deschanel hordanak organikus pamut ruhákat. Sokan, mint Stella McCartney, Bono, a U2 frontembere és Gypsy Rose saját organikus pamut ruházati kollekciót terveztettek, mások pedig, mint Neil Young, addig is elmentek, hogy nyilvánosan bojkottálják a hagyományos pamutot a környezet védelme érdekében.

10. Mit tudok én magam tenni?

  • Ha újat vásárolsz, válassz organikus pamutot – legyen az ruházat, ágynemű, vagy más textília!
  • Ellenőrizd a tanúsítványt, keresd a GOTS minősítés logóját!
  • Családod és barátaid figyelmét is hívd fel az organikus pamut előnyeire – akár személyesen, akár a social médiában!
  • A boltokban minősített organikus pamut ruhákat, textíliákat kérj! Mondd, hogy ez az, amit szeretnél!

Minél többen igényeljük a fenntartható módon előállított, egészségünkre nézve nem káros ruhákat, textíliákat, annál inkább ösztönözzük a gyártókat a változtatásra! Amikor legközelebb újat vásárolsz, válaszd az ökológiai ruházatot!

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!