Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

10 érv a GOTS minősített ruhák mellett

 

10 érv a GOTS minősített ruhák mellett

A biopamut ruházat mellett bizonyára csípőből felsorolsz Te is pár érvet. Ebben a cikkben megmutatom Neked a GOTS tanúsított organikus pamut ruhák előnyeit, melyek közül egypár valószínűleg meg fog lepni Téged!

Talán kíváncsi vagy: "mi az a GOTS?" A GOTS a Globális Organikus Textil szabványt jelenti, és 2006 óta a világ több mint 60 országában az ökológiai textíliák nemzetközi szabványa. A szabvány célja, hogy világszerte egységes követelményeket határozzon meg, az organikus textíliák és ruházati termékek tekintetében a gyapot termesztésétől, a feldolgozáson át a termékek polcra jutásáig.

 

 

10 érv a GOTS minősített ruhák mellett

 

Környezet

A környezet védelme – az ökológiai lábnyom csökkentése:

 

1.       Víz védelme. 2025-re a világ lakosságának kétharmada vízhiánnyal szembesülhet. A nem organikus gyapotot legtöbbször pont a vízben szűkölködő területeken termesztik, és körülbelül 2700 liter víz szükséges ahhoz, hogy egy darab hagyományos pamut pólót elkészítsenek. A világ szennyvíz-problémáinak majdnem fele a hagyományos textiliparhoz köthető. Ezeknek a ruháknak a gyártásához óriási mennyiségű vízre van szükség. Az organikus gyapotföldeket 80% -ban esővíz táplálja, ami csökkenti a helyi vízforrásokra gyakorolt ​​nyomást. Azáltal, hogy a gyapottermesztéshez nem használnak vegyszereket a víz is tisztább és biztonságosabb. A GOTS tanúsítás követelményeinek megfelelően a gyáraknak fenntartható vízrendszerrel kell rendelkezniük, és kötelezik magukat arra, hogy a lehető legkisebb mértékben fogyasszák a vizet.

2.       Talaj védelme. A hagyományos gyapottermesztés a világ rovarirtó szereinek mintegy 16% -át és a permetszerek 7% -át használja fel. Az összes mezőgazdasági növényvédő szer negyedét a gyapottermesztésben használják. Az organikus gyapot termesztésben nem alkalmaznak mérgező vegyi anyagokat. Ezáltal nem károsítják a talajt, kevésbé hat a levegőre, és 71% -kal kevesebb vizet és 62% -kal kevesebb energiát használ fel.

3.       Levegő védelme.  A hagyományos textilgyártás a globális szén-dioxid-kibocsátás 10% -át teszi ki. A GOTS minősített textilipari gyártók kötelezve vannak a hatékony energiafelhasználásra, zöld, megújuló energia használatára. A német Living Crafts például saját szélerőművet üzemeltet, és 100%-ban megújuló energiával állítja elő ruházati termékeit.

Felelősségvállalás

Szociális és társadalmi felelősségvállalás – Fair Trade irányelvek

 

4.       A GOTS tanúsítás megköveteli a méltányos bérezést, ezáltal egyúttal a Fair Trade követelményeinek is megfelel. 

5.       A GOTS minősítés magában foglalja a munkaügyi feltételekre vonatkozó kritériumokat is, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szabványainak megfelelően. Az organikus ruhaipari gyártók kötelesek biztosítani a szakszervezetek alapításához való jogot és a munkásoknak a biztonságos, higiénikus és egészséges munkakörülményekhez való jogát. Az organikus gyapottermesztés és teldolgozás óvja a gazdálkodókat és családjaikat, mivel nincsenek kitéve mérgező vegyi anyagoknak a munkájuk során.  

6.      A GOTS követelményrendszere azokban az országokban is tiltja a kizsákmányoló gyermekmunkát, ahol a törvényi szabályozás erre nem terjed ki. Az organikus gyártók a világ elmaradottabb régióiban támogatják a gyerekek továbbképzését, iskoláztatását.

Egészség

Egészségünk védelme

 

7.       Hogyan kerül a gyapot az élelmiszerekbe? A gyapotmagolajat számos élelmiszertermékben használják, például süteményekben, rágcsálnivalókban, fűszerekben, salátaöntetekben, háztartási olajokban. Takarmány formájában az állatok is kapnak a gyapottermesztés melléktermékeiből. Ezzel viszont a vegyszertartalom könnyedén bejuthat az élelmiszereken (hús, tejtermék is) keresztül a szervezetünkbe. Az organikus gyapottermesztéssel előállított élelmiszerek fogyasztásával emiatt nem kell, hogy fájjon a fejed.

8.       A GOTS Téged és családodat is megvéd a káros vegyi anyagoktól A tamponok fő alapanyaga is a gyapot, a nyálkahártyán keresztül felszívódva akár a véráramba is kerülhet a káros kemikáliákból. A ruhákat viselve a bőrünk is ki van téve a mérgező anyagok egészségkárosító hatásának – melynek főleg a még érzékeny bőrű babák és gyerekek vannak kitéve. és a GOTS minősített, organikus ruhák választásával mindettől nem kell tartanunk. A GOTS megtiltja a textilfeldolgozásban általánosan alkalmazott vegyi anyagok használatát, amelyek rákot, születési rendellenességeket és egyéb súlyos betegségeket okozhatnak.

Garancia

Garancia arra, hogy az organikus pamut címke mögött valóban van tartalom

 

9.        Átláthatóság biztosítása, a vásárlói bizalom Az organikus ruházat előállítása folyamatának egésze átlátható a vetőmagok előállításától a boltok polcaiig. A GOTS logó nem csupán egy címke, valódi értékek vannak mögötte. A GOTS a legegyszerűbb módja annak, hogy a vásárló azonosíthassa a megbízhatóságot, így biztos lehet abban, hogy amit vásárol, az valóban zöld.

10.       Elkötelezettség, elhivatottság, ellenőrzöttség Az organikus textilipari gyártók szigorú nyomonkövetési és ellenőrzési eljárása biztosítja, hogy a teljes ellátási láncban folyamatosan érvényesüljenek a követelmények. Nem elegendő egyszer megszerezni a GOTS tanúsítványt, hanem folyamatosan bizonyítani kell. Ha organikus ruházatot vásárolsz, akkor a vízvédelembe, a tisztább levegőbe, az életben gazdag talajba és a gazdálkodók megélhetésébe fektetsz. Az ökológiai ruházat ára néha, de nem mindig magasabb. Azonban, ha minél többen az ügy mellé állunk, akkor mindenki számára elérhető lesz a fenntartható és egészséges öltözködés. Mindannyian ugyanazt a vizet és levegőt osztjuk meg ezen a bolygón, a ruháinkat készítő emberek megérdemlik a tiszteletünket, fontos gyermekeink és saját magunk egészsége, ugye? A GOTS által tanúsított termékek és ruhák választásával Te is segítesz egy tisztességesebb, tisztább és lassabb világ megteremtésében. Tégy különbséget Te is! Válaszd az organikus ruhákat!

10 érv GOTS minősített ruhák mellett

Baba-, gyermekruházati, játék márkák, amelyek rendelkeznek a GOTS minősítéssel: Kite Clothing, Loud+Proud, Popolini, Efie, Pure Pure by Bauer.

 

Tetszett a cikk? Hasznos volt?

Mutasd meg barátaidnak is! Kattints a Tetszik vagy a Megosztás gombra!